BLOG

A LED izzók világa...

írta: turner ; 2010.11.08. 08:55

Nem, nem óhajtok átmenni a tech-blogok világába. A cím a Genexpo finoman szólva pofátlannak nevezhető számlázására vonatkozik. Mert mi ha nem pofátlan dolog egy darab LED izzót kb. 13 000 Ft-ért kiszámlázni -természetesen a mi, adófizetők kontójára.

Körbe néztem hát a LED izzók piacán, vajon igaz-e, hogy a különleges, színváltós izzók ennyit kóstálnak. Persze, hogy nem:

Ez egy egyszerűbb változat...

De íme: programozható, távirányítós, mondhatni full extrás izzó is csak 7450 Ft + ÁFA/db. Gondolhatjuk, hogy ha nagy tételben vásárolunk, kedvezményt is kapunk...

Ja, itt van még a beszerelés is, amire hivatkoznak. Csakhogy kint kínai munkások dolgoztak, akik hónapokkal később sem kapták meg fizetésüket (ami amúgy sem lehet olyan kurva sok, lévén Kínáról van szó)... A néhány magyar munkás szintén erről panaszkodott...

Itt van tehát a Genexpo, melynek tulajdonosi köre az előző kormány haveri köréből került ki. Milliárdokat költöttek a semmit mondó fabodegára.

Az előző két kormányt ismerve (melynek regnálása alatt hétköznapi közhellyé vált a "hűtlen kezelés" fogalma), feltehetjük a kérdést: vajon történt hűtlen kezelés?


22 hozzászólás : pofátlanság

A bejegyzés trackback címe:

https://kiforditott.blog.hu/api/trackback/id/tr612432834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.08. 16:18:26

"a beépített eszköz egy LED-izzókat tartalmazó egyedi egység, amely számítógépes hálózatban, elektronikus vezérléssel állítható be"

én bevallom, nem tudom, mennyibe kerül egy ilyen, de hogy nem 2000 HUF-ba az tuti

GZoli 2010.11.08. 16:29:56

Maga az lámpa nem lehetett sokkal több, a hozzá tartozó infrastruktúra, gondolom külön volt feltüntetve szintén jó olcsón.

KCB 2010.11.08. 16:33:55

Talán hasznosabb (meg olcsóbb) lett volna ki sem menni, mert így hogy nem fizettük ki a munkásokat, nem hiszem hogy használt a hírnevünknek...

Bélabácsi 2010.11.08. 16:43:27

A posztírónak mivel fogalma sincs a LED-es technológáról (ha lenne, ezt a posztot en bloc meg se írta volna), nem értem miért nem kérdez meg olyasvalakit, aki ért hozzá, mielött billentyüzetet ragad.

Vagy töltött volna egy kicsit több idöt a neten a kérdéses izzólámpák felkutatásával - talált volna olyan izzót, ami még a 13 ezres határ felett is van, mert minöségileg oda tartozik.

Az innen, hazulról vakkantók, akik meg nem vettek részt a pavilon megtervezésében, nem tudják milyen paramétereknek kellett megfeleljen a kérdéses izzó, vagyis megintcsak nem értem, minek ugat, ha nem tudja mit köllene ugatni.

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2010.11.08. 16:45:20

@Bélabácsi: Az egész magyar pavilon BŰZLIK a mutyitól. Vak vagy, ha nem látod, kedves Bélabá'!

Rive 2010.11.08. 16:46:50

Ez tipikusan az a sztori, aminél az embernek fingja sincs, mi az ami valamennyibe került, cserébe (iparágban réginek számitó) cirka éves áron kellene nézni.

Valami kib@szott mérnök vagyok, ráadásul érintőlegesen szakmába vág a témakör, de _nekem_ bizony a megjelent hiradások tényanyaga alapján lövésem sincs, reális volt-e vagy sem.

Viszont nagyon megnyugtató látni körös-körül a töretlen önbizalmat.

Ibn al-Haiszam 2010.11.08. 16:48:49

A konkrét LED fényforrások ismerete nélkül teljesen értelmetlen éppen ezen vergődni. Itt van pl ez: www.lednagyker.hu/led/558_PHILIPS_MASTER_LED_Bulb_E27_12_60W_2700K_DIMMABLE.html darabja kb. 16000 HUF, ha többet veszel akkor "csak" 15300.

Bélabácsi 2010.11.08. 16:52:05

Lehet, mint annyi más közpénzen megvalósuló beruházásnál !

De jó magyar szokás szerint már megint, újra és újra elöször ugatunk, majd megnézzük, volt-e alapja. Olyan labdát feldobva, ami ráadásul konkrétan hülyeség, mert egy JÓ minöségü LED-es fényforrás igenis lehet 13, 14 söt 18 ezer forint is darabáron.

A korrekt eljárás így szól: felmerül a gyanú, kivizsgáljuk, vizsgálat eredménye alapján döntünk hogy mi legyen és ha szükséges, büntetöfeljelentést teszünk és nem sorolom.

Nem pedig kiállni a nyilvánosság elé és elövenni egy darab kiragadott adatot és vakkantani a népnek hogy "nyeeeee, há' mán megin' loptak a kommunisták !"

Ez a Balkán. Bár az pont abban az irányban van, amerre mostanában a Nagyfönök menni akar. No mindegy.

FeketeLeaves 2010.11.08. 16:59:18

Hát nem tudom... én voltam kint barátlátogatóban, de egyúttal megnéztem az expot. Az egyik legjobb pavilon volt a miénk, a sok túlzsúfolt, minden vackot az sétáló/látogató orra elé toló pavilon nekem nem jött be.
A Gömböc ráadásul kurva jó, bármennyire is gagyinak néz ki, de ott keleten az emberek iszonyat tisztelik az egyszerű de mély tartalmú/hátterű dolgokat (lsd keleti filozófiák, vallások).
A világítás is nagyon rendben volt, szerintem jó volt a koncepció a fényekkel. Aki látta, hogy mennyi ilyen világító hasáb lóg le a plafonról az mondjuk fel sem tételezi, hogy abba beszerelni (kábelezni, stb.) a lámpákat olcsó mulatság volt.
De biztos vagyok benne, hogy a 12 000 Ft-ból leaglább 1 000 Ft valakinek a zsebébe ment, egy 1000-es maradt a cégnél lámpánként, kb 1000 Ft az adótartalma. A maradék 9000 Ft lóvénak viszont láthatóan meg volt a helye és értéke.
Namost 15-20% nem tűnik el minden beruházásból akármilyen politikai erőről beszélünk??? lsd légifotózás tender vagy akár a mai hír a debreceni stadion... 10 mrd ból mennyi fog elmenni valaki(k)nek a zsebébe? fel kéne fogni, hogy így működik a politika. nem a maszop, hanem a politika. Ettől még örülök a debreceni stadionnak, mert a maradék 8-9 mrd-ból amit nem lopnak el, biztosan szép stadiont építenek. És ez tök jó.
És ha csak 9 000 Ft-os izzók világíottak az expón, akkor is kurva jó volt megcsinálva és ott, helyben láttam a többi látogatót. Nekik aztán mindegy volt, hogy mennyi az izzó, tetszett nekik!

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.11.08. 16:59:25

@Rive: a tudás csak megzavar, az igazi önbizalom a google használatának ismeretébôl fakad.

Karipapa01 2010.11.08. 17:05:08

Mi az, hogy egy LED-lámpa 13000-be kerül, akármilyen minőségű is? Hallatlan! A Gyurcsány a hibás, meg a Bajnai, meg a Lázár!!! (Bocs, az utóbbi nem.) Egyébként is, mi a francnak LED lámpa, ha fizetni kell érte? Világítottak volna fáklyával és akkor az adófizetőknek megmaradt volna 13000 Ft.
Sőt mindenki hozzon magával zseblámpát és fizessen az adófizetőknek 13000 Forint világítási díjat. Igy igazságos!

FeketeLeaves 2010.11.08. 17:12:38

@turner: szerintem azért bűzlik a mutyitól, mert ezt az oldalát akarják bemutatni. Hidd el, ha ott lettél volna pár órát, nem ezt mondanád. ott mindegyik pavilon úgy épült, hogy a vállalkozók kerestek rajta (még szegényebb országok pavilonja is), egyik sem épült társadalmi munkában, kommunista szombaton (még a kínai sem).

Szóval ah azt akarjuk valamiről elhitetni, hogy nagyon szar, nagyon mutyi és rohadtul nem érte meg. Akkor ezt a magyar viszonyok közepette borzasztóan könnyű Sajnos sokkal érdekesebb az ellopták, elbaszták, elcsalták, stb story, mint az, hogy sikeres, jól ment, sok látogató volt, stb. vagy van középút: "kedves honfitársak! Nagyon sikeres volt, x eze látogató jött, ebből x 100 azt mondta ellátogat 5 éven belül az országba, x tíz cég kereste meg a gazdasági együttműködéssel az ország képviseletét, amin x mrd ft-ot fogunk kaszálni. De a sikert beárnyékolta, hogy felmerült a korrupció gyanúja." (felmerült, érted!).
kell egy szemüveg ahoz hogy sokezer kmre lévő dologról csak az jusson az eszébe valakinek, hogy mutyi volt. Ha ezt akarod látni, akkor rendben mutyi volt.
Én azt láttam, hogy szuper volt és rengetegen voltak. És jók voltunk! Mi, mint magyarok! Nem a maszop!

BlahBlah 2010.11.08. 17:20:50

hééééé de ez magyarpénzben kiírva ennyi!!!

tehát nézzük
Shanghai világexpó ami Kínában van, ha megfordítod a LED-et akkor rajta felirat, made in china

Tehát ki volt az a hülye, aki kínai árut, Magyarországról szállít kínába? :D

Publius Decius Mus 2010.11.08. 17:24:04

Elég sokan nyerhettek rajta és sokat. Mellesleg ide is írogatnak most és magyarázzák, hogy miért került 13.000 Ft-ba egy villanykörte. Ja persze, mert LED, de abból sem a 2000 FT-os (magyar kiskereskedelmi ár, de mennyi lehet kínában?) sima, hanem az önjáró, fénykardos vudu-izzó, 500000 GB memóriával és Edison eredeti szignójával.

Miért kell politikai érzelemből írogatni gyerekek, ideje lenne talán gondolkozni is!

Autódarublog · http://autodarublog.blog.hu/ 2010.11.08. 17:42:15

"Milliárdokat költöttek a semmit mondó fabodegára."
Az alábbiak azért vannak angolul, mert a magyar sajtónak valahogy nem keltette fel a figyelmét.
"World Expo: The Hungarian Pavilion won Silver Prize in Shanghai.
The recognition was awarded by the Bureau of International Exhibition (BIE), on the basis of a two rounds supervision of an independent international jury.
The Hungarian Pavilion in Shanghai, was visited by nearly 5.8 million people, over the past six months."
Tehát független nemzetközi zsűri Ezüst díja és hat hónap alatt 5,8 millió látogató.
A ledekhez nem értek, a politika meg nem érdekel. :-(

theneverlate_Wizard 2010.11.08. 17:48:57

Hát, akkor a posztot lezárom. kb 10 :0 a pavilon tervezői és építői vs a posztoló és a magyar média (színvonallal egyetemben) javára

Látnok. 2010.11.08. 17:49:16

turner

Te úgy látszik nagyon okos fiú vagy, csak éppen fingod nincs arról, amiről írsz. Még egy kicsit lehetett előzőkormányozni is a szöveg végén.
Az a fideszes majom, aki előadta a dolgot, egyszerűen hazodott. Az olyan okosbercik, mint te, meg egyből beszopod. Csak azért, mert aki mondja narancs színű.

Na, akkor a tények:
1. A LED izzók ára 3-4 eFt volt darabonként.
2. Ezeket be kellett építeni egy mozgatott szerkezetbe, amiben a kábeleket úgy kellett szerelni, hogy kibírja a fél év gyűrődést, és még érintésvédelmileg is megfeleljen. Enenk az ára is benne van a sokallt összegben.
3. Az egészet ki is kellet oda vinni, csomagolni, stb. Ez az ár-rész is benne van.
4. Egy cégnek némi haszna is van, azért alapították.

Hát így jön ki a 13 eFt, kedves komám. Nagyon okos voltál, leülhetsz.

De van egy javaslatom: kérdezz utána, mi lett Deutsch Tamás által 10 éve behozatott beléptető rendszerrel, aminek ma kb. nulla az értéke. Azt honnan vették? Na, erre meg nekem van ötletem.

És csak olvasgasd tovább a MN címet viselő nyomtatványt, hátha felfedezel benne még leírni való igazságnak látszó hazugságot.

Linusblabla 2010.11.08. 18:02:08

Ez a turner egy kispöcsű oktondi, aki azt szajkózza, amit belényomtak. Remélem hátulról. és jó keményen csinálták, hogy soha ne felejtse el!

syandras 2010.11.08. 18:16:18

kedves olvasók, szeretném ha értesülnétek, hogy a magyarok igenis előljárnak led-fejlesztésben, tehát megéri kivinni kínába. egyetlen cég van a világon, aki olyan energiahatékony led izzót csinál, amelyik TÜV minősítést kapott.

Árképzés: kislányod 11 éves lett. elhatározod, hogy lesz torta, lufi, pezsgő, mindegyikből 11. hopsz, hazafele az egyik torta leesett az anyósülés alá, felfújás közben 2 lufi kidurrant, a 11 pezsgőből 8 nem ízlik a népnek, mást kell adni. mit csinálsz? többet szánsz rá! veszel 15 lufit, tortát, gyertyát, pezsgőt, mindent, a maradékkal pótolod a károkat, vagy megtartod, esetleg elajándékozod vagy valami.

egy pár éve az akvarisztikában találkoztam ezzel a speciális leddel. aki utánanéz, hogy működik a led (egyetemen tanultam), az tudja, hogy a kibocsátott fény különböző tulajdonságai állandóak, és szűkösen beállíthatóak. ennek a beállításához kell a speciális led izzó, a vezérlő, és mivel a vezérlő bitang drága (egy ilyen expón szerintem több 10 mló is lehetett akár a vezérlés összege), valamint nem hagyományos, speciális áramkörrel kell dolgozni, és az emberek még nem kaptak rá. tehát a speciális ledből sem készülolyan sok, nincs annyi ember a piacon. tehát érthetően drága, drágább, mint a reális.

márpedig ha a vevő felel a károkért, hibás darabokért, akkor többet rendel, ha az eladó, drágábban adja. első esetben a vevőnek lehet haszna, utóbbiban az eladónak. mutyi, nem mutyi, nem blogos hirdetésekből, excell táblázatokból, konferenciákból és meetingekből keresik a pénzüket, hanem "jószágokkal", amikkel több tennivaló van, mint ctrl+z, vagy hasonlók.

Végeredményben elhiszem, hogy mutyi van a háttérben, de ledegradálni a minőségi ledeket az occsó 300-2000 ftos ledekre túlzás.

reccs 2010.11.08. 18:40:35

@Publius Decius Mus: "Miért kell politikai érzelemből írogatni gyerekek, ideje lenne talán gondolkozni is!"

Hát akkor talán hagyd abba és kezdj el gndolkodni.

Amit eddig valójában meg lehetett erről tudni a sajtóból, az a "fiacskám, kurva az, akire mondjuk" kategória.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.11.08. 22:31:22

A magyar pavilon elhozta az ezüstérmet a nemzetközi szakmai zsűri döntetése alapján dizájn kategóriában kiosztott díjak közül a 2000 négyzetméter alatti pavilonok osztályában. Az ügyvezető igazgató szerint a kinti sikerek kárpótolták őket a „sajtó egy részében” megjelent heves támadásokért.

Magyar pavilon utoljára 1958-ban kapott díjat, akkor viszont aranyérmet a világkiállításon.

Keresel valamit?

Az alábbi ügyes kis program segítségével kereshetsz a blogon:

Így se? Értesíts egy kommentben, vagy e-mailben hogy utánajárhassak!

süti beállítások módosítása