BLOG

Nekünk a legrosszabb a régióban...

írta: turner ; 2009.04.14. 09:17

...bár mondhatnám, hogy egész Európában. Egyszer már írtam arról, hogy Magyarországgal ellentétben szinte mindenhol adócsökkentésekkel és ilyesféle "bugyuta" dolgokkal próbálják a válságot kezelni, a belső fogyasztást fellendíteni (tudniillik ebből van bevétele az államnak). Természetesen, nálunk erről szó sincs. Gyurcsány még meghirdetett valamiféle adócsökkentést ami Gordonkánál már ki is maradt. Most íme egy lista arról, hogy a régiónkban melyik ország milyen módon próbál megbírkózni a gazdasági válsággal:

Románia van úgymond a "legszarabb" helyzetben -természetesen utánunk. Őket is megkínálják egy 20 milliárd eurós hitellel. A románok ezt pénzt a központi bank feltöltésére, a lej árfolyamának támogatására, valamint a hitelpiac fellendítésére fogják felhasználni. Tulajdonképpen ebben is benne van a fogyasztás fellendítése -hitelpiac által. Fontos részlet továbbá, hogy az IMF és egyéb hitelnek köszönhetően a recesszió Romániában maximum 4% lesz, és nem kell további adóemeléseket eszközölni. Összességében tehát a románok szar helyzetben vannak, de annyira nem, mint mi, hisz nálunk mélyebb recesszió, adóemelések várhatók ugyanekkora hitel után is. Tegyük hozzá, hogy Románia kicsit nagyobb ország, mint Magyarország...

Lengyelországban számunkra most a leglényegesebb pont a "részleges fizetés intézménye", melynek a lényege, hogy a válság miatti csökkentett munkaidő, ezáltal fizetést a kormány és a munkavállaló fele-fele arányban finanszírozza. Hogy ez miért is jó a lengyel vezetésnek? Például megtakarítják a munkanálküli segélyre szánt milliárdokat. A mi döntéshozóink fejében úgy látszik nem is létezik a munkanélküli segély intézménye, pedig jó lenne, ha előbb-utóbb el kezdenének számolni.

A cseh átmeneti kormány egy 440 mrd forintos gazdaságösztönző csomagot hozott létre. Tartalma a következő (na innentől lesz érdekes): tb-járulék csökkentés, csőd-törvény módosítás, roncsautó program (régi rocsért új autót, állami támogatással), munkanélküli segély, családi pótlék emelés(!), SZJA-ból való leírás bővítése. Tudjuk, Csehország egészen más helyzetben van, mint mi, de 2002-ben még mi voltunk náluk jobb helyzetben. Ők most ezt megtehetik IMF hitel nélkül, mi azzal együtt sem. Akkor megint megkérdezem: hová tűnt több ezer mrd Ft?

Szlovákia minden visz. Először is rekord gyorsasággal hoznak döntéseket, nem pöcsölnek, mert tudják, hogy nem engedhetik meg maguknak. Másrészt, maguk az intézkedések: 332 millió eurót különítenek el (kb. 97 mrd Ft) a foglalkoztatottság szinten tartására, a vállalatok megsegítésére. Hogy honnan veszik el? Minisztériumoktól. Van ilyen igen. Nem is messze tőlünk. Továbbá 600 euróval megemelték az éves adómentes(!) alapot, ami így 4025,7 euróra nőtt (116000 Ft). Roncsautó programra pedig már most 55,3 millió eurót fordítottak.

 

Mi meg? Se adócsökkentés, se munkahelymegtartás, semmi. Csak adó adó hátán, a meglévő kedvezmányek eltörlése, a megmaradó juttatások megkurtítása. Csakhogy akkor mit fog költeni a magyar ember? Miből fizetjük vissza a hiteleket? Mire fordítottuk az  IMF hitelt? Mert én még ezt sem látom. Kifordított ország ez, abberált, hozzá nem értő vezetéssel....

(Index.hu nyomán)


5 hozzászólás : válság

A bejegyzés trackback címe:

https://kiforditott.blog.hu/api/trackback/id/tr681063733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közöd?? (törölt) 2009.04.14. 12:09:57

nekünk főleg a forintot kell gyengíteni, az adócsökkentés felesleges

Közöd?? (törölt) 2009.04.14. 13:01:52

amugy a szlovákoknak a legroszabb, kellett nekik euro a hülyék

Közöd?? (törölt) 2009.04.14. 13:02:05

amugy a szlovákoknak a legroszabb, kellett nekik euro a hülyék

krxx 2009.04.14. 13:18:44

Szerintem mi magyarok csináljuk jól.
Ahogy látom minden egyre jobb lesz.
Jah, fordítva néztem a diagramot...

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.04.14. 13:28:17

@Közöd??: euró ide vagy oda, a szlovákok hozzánk képest kurva jól állnak...
@krxx: :D

Keresel valamit?

Az alábbi ügyes kis program segítségével kereshetsz a blogon:

Így se? Értesíts egy kommentben, vagy e-mailben hogy utánajárhassak!

süti beállítások módosítása