BLOG

Nem az iszap katasztrófa volt az első...

írta: turner ; 2010.10.14. 06:20 · 1 trackback

Alapos gyanú hiányában a bíróság hazaengedte Bakonyi Zoltánt a Mal Zrt igazgatóját. Felháborító? Az! De hát ilyen a jogrendszer, nem lehet mit tenni.

Pedig nem is ez volt a Bakonyi-klán érdekeltségéhez kapcsolódó első katasztrófa. Ez év júliusában, a Királyszentistván mellett található Nitrokémia területén történt robbanás:

A Litér-Sóly-Királyszentistván háromszögben lévő hulladékégető telephelyen 150-200 megsemmisítésre váró, egyenként 200 literes vashordó kapott lángra, amelyekben egyebek közt festékek és különféle kőolajszármazékok voltak. A körülbelül 1500 négyzetméteren pusztító tűzben néhány hordó felrobbant, ekkor a nagy hőterheléstől egy veszprémi tűzoltó könnyebb sérüléseket szenvedett. A lángok kis területen a környező bozótosra is átterjedtek. A levegőben a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportjának műszerei kis koncentrációban ammónia és klórszármazékot mutattak ki, ezért Királyszentistvánban megelőző intézkedésként arra kérték a lakókat, hogy az oltás idejére zárkózzanak be otthonaikba, ne legyenek szabadtéren. A tűzben lángra kapott egy markológép kereke is, amelynek üzemanyagtartálya tele volt gázolajjal. (langlovagok.hu)

Fotók: langlovagok.hu

Vajon mi vezethetett a katasztrófához? Az iszapömlést a sok esőre vezették vissza, ezt a robbanást pedig a forróságra fogták. (Mellesleg kurvára nem ez volt a legforróbb nyár).

A kigyulladt hulladék-égetőmű a Bakonyi Árpád által előszeretettel látogatott, offshore hátterű Tatai Környezetvédelmi Zrt. és az ajkai timföldgyár-tulajdonos Tolnay Lajos családja kezében van. Nem is véletlenül került oda, maga Bakonyi Árpád adta el nekik a közelmúltban a Nitrokémia Zrt. vezérigazgatójaként. Bakonyi jelentős bűvészmutatványt hajtott végre magánál a Nitrokémiánál is, amelynek élére 2002-ben kerülhetett az ÁPV Rt. jóvoltából. (Magyar Hírlap)

Bakonyi Árpád Bakonyi Zoltán apja, (akit ugyebár alapos gyanú hiánya miatt most kiengedtek) a papa után most a fiú viszi a bizniszt:

A Magyar Alumínium (Mal) Zrt. 30 százaléka a Bakonyi család tulajdonában van.
A vegyészmérnök végzettségű Bakonyi Árpád a hazai alumíniumipar zászlóshajójának számító cég vezetésében már évek óta nem vesz részt, egyik fia azonban átvette a stafétabotot.

Mindez a "100 leggazdagabb" honlapján olvasható, ahol is Bakonyi Árpád hobbijaként -kapaszkodj meg- a környezetvédelem van bejegyezve.

Árpi bácsi, most igazán élhetnél a hobbidnak! Fel a gumicsellót és tűnés lapátolni!

Összegezve: egy milliárdos kör eszméletlen pénzeket kaszál minimális belefeccöléssel. Ugyanis:

- külföldön a vörösiszapot és a lúgot külön tárolják. Bár ez költségesebb, a katasztrófa valószínűleg nem okozta volna 9 ember halálát. Hugyért-szarért kezelik a salakanyagot, a minél nagyobb haszon reményében.

- A Nitrokémiánál történt tűzeset vizsgálata kiderítette, hogy a balesetet a veszélyes anyagok szabálytalan tárolása és felhalmozása okozta. Tehát semmilyen gondot (pénzt!!!) nem fordítottak a hulladékok kezelésére.

Hogy tudták-e a tulajok, hogy baj lesz? Nem bizonyítható. Sőt, még az is lehet, hogy fel sem merült bennük, hogy tragédia történhet. Egyszerűen a nagyobb haszon reményében a felelősök szartak a környezetre, a következményekre.


2 hozzászólás : krimi

A bejegyzés trackback címe:

https://kiforditott.blog.hu/api/trackback/id/tr332369417

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Keserű humor 2010.10.14. 14:36:22

Mert anélkül kibírhatatlan az élet:  Az egyik udvarban idősebb férfi szöszmötöl iszapos fémdarabokkal. Mondja, Ajkán lakik most, rokonoknál, de az esti falugyűlést várja nagyon, ahová a timföldgyár vezetői is elígérkeztek. Hátha hall valami bizta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drcambridge 2010.10.14. 20:31:38

Azt mondják, hogy: "Mindenért fizetni kell. Mindennek van tarifája."
A független bíróság kivétel ez alól, a bíró a személyes meggyőződése alapján hoz döntést. Nem a jog, nem a bizonyítékok, hanem a személyes meggyőződése alapján.
Ebből és minden hasonlóan nagy pénzes történetből az látszik, hogy a személyes meggyőződésnek minden esetben előre jól látható iránya van.
Egy valaki így latolgatott egyszer:" Nézd, már 200 kilóért van délszláv, 500-ért profi ukrán bérgyilkos. Akkor kinek ne lenne a személyes meggyőződése az, hogy inkább élek, és csendben elteszem a lóvét?"
Aztán hozzátette, hogy "te is biztosan így döntenél ha van családod."
Igaz, ha ezzel a szemmel nézzük, megérthető minden személyes meggyőződés.
Ha pedig azzal a szemmel nézzük, hogy ácsi! Aki kezet mer emelni a független bíróra, vagy akár csak a fenyegetésnek vagy a megvesztegetésnek a gyanúját kelti, kapja a legmagasabb szintű büntetést,
akkor nem lesznek ennyire átlátszóan felmentve a tömeggyilkosok sem.

Uff, én szóltam. (Idézet egy Dakota népmeséből.)

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2010.10.15. 06:38:13

@drcambridge: ...hát igen, a "pénzes" ügyeknél meglepően sok az ejnye-bejnye ítélet...

Keresel valamit?

Az alábbi ügyes kis program segítségével kereshetsz a blogon:

Így se? Értesíts egy kommentben, vagy e-mailben hogy utánajárhassak!

süti beállítások módosítása