BLOG

Kőbányai kopogtatók nyomában...

írta: turner ; 2010.09.14. 04:35

Egy kőbányai olvasótól kaptam névtelen levelet kopogtató cédulák gyanús eltűnésiről.

A levél azt taglalja, hogy Schmuck Andor és a Tisztelet Társasága kopogtató cédulát gyűjtögetett az MSZDP nevében, de mégsem az MSZDP-nek. A párthoz ugyanis egyetlen egy darab kopogtató cédula sem érkezett.

Fogtam egy e-mailt, amelyben a budapesti MSZDP vezetősége összegzi az önkormányzati választás eddigi tapasztalatait, és amelyben kiemelik, hogy Schmuck Andortól és a Tisztelet Társaságától egyetlen cédula sem jutott az MSZDP-hez.

Ez felettébb különös, hiszen kőbányai ismerőseim tudnak arról, hogy több idős ember egy idősek otthonában Verbai Lajos MSZDP támogatással induló független polgármester-jelölt nevére írta a céduláját, amit odaadtak Schmuck gyűjtőinek, hogy - az MSZDP-Tisztelet Társasága megállapodás értelmében - jutassák el azt Verbainak. Ehhez képest Schmuck letagadta, hogy kapott volna Kőbányáról körzetes vagy polgármesteri ajánlást. (A nénik azért nem közvetlenül Verbainak adták a cédulát, mert Schmuck előadás-jegyekkel jutalmazta a gyűjtőket.) Ezek a nénik Verbainak mondták el, hogy majd megkapja a nevére írt ajánlásokat Schmucktól. Nem kapta meg.

Aki már gyűjtött cédulát az tudja, hogy az emberek nagy többsége nem szedi három felé a kipostázott főpolgármesteri, polgármesteri és önkormányzati képviselői ajánlócédulát (ismerőseim körében én is tapasztaltam -turner), hanem az első szimpatikus gyűjtőnek (vagy kitöltve, vagy csak aláírva de akár bontatlanul is) a kezébe nyomják. Ezért is életszerűtlen, hogy a Schmuck-féle 26 000 főpolgármesteri cédula mellé egyetlen (!) polgármesteri vagy körzetes ajánlás sem érkezett. Ez egyszerűen hazugság! Főleg, hogy a Schmuck Andor vezette Tisztelet Társaságának gyűjtői szedték össze Kőbányáról a kitöltött ajánlókat Verbainak és az MSZDP-jelölteknek, mint ahogy rengeteg kitöltetlen cédula vándorolt hozzájuk. Azt is fontos tudni, hogy a Tisztelet Társaságának több ezer tagja van Kőbányán! Az ő céduláikról sem tudni semmit.

Schmuck aktivistái (illusztráció) (schmuckandor.blog.hu)

Ezek szerint Schmuck az MSZDP nevében szedte a cédulákat NEM az MSZDP-nek. Ez pedig egyértelműen választási csalás, hiszen a választók megtévesztésével gyűjtötte az ajánlókat valakinek (vagy valaki ellen).

Az MSZDP jobban járt volna, ha nem fog össze Schmuck-kal, mivel így a Tisztelet Társaságának gyűjtői az MSZDP elől vonták ki az ajánlókat. Hogy kinek? Lehet találgatni, hogy kinek nem volna jó, ha lenne egy újabb baloldali alternatíva.

Tudunk arról például, hogy Horváth Csaba főpolgármester-jelölt, Szanyi Tibor kampányfőnök és Élő Norbert kőbányai polgármester-jelölt is (mind MSZP-s) tárgyalt személyesen Schmuck-kal. Élő Norbert a helyi hírek szerint Hagyó Miklós pénztárnoka volt, Hagyó pedig Schmuck puszipajtása:

http://hetivalasz.hu/itthon/hagyo-arvai-31591/

Érdekes továbbá, hogy az MSZP Kőbányán elsőként gyűjtötte össze a cédulákat, pedig a kerületben senki sem találkozott MSZP-s cédulagyűjtőkkel. A pártnak egyszer csak meglett a szükséges mennyiségű körzetes és polgármesteri ajánlás.

Egyesek azt is tudni vélik, hogy a Schmuck-csomagból MSZP közvetítéssel a Jobbiknak is jutott. Kőbányán például a Jobbik egyik jelöltje egy héttel a kopogtatási időszak vége előtt visszalépett, és helyette egy másik jelöltet kellett állítaniuk. Neki is összejött egy hét alatt a szükséges cédulamennyiség, ami nem kis bravúr. (Az viszont valószínű, hogy a Jobbik nem is tud az MSZP-segítségről.)

Az MSZDP-jelöltek egyébként szorgalmasan gyűjtötték a Schmuck-cédulákat, és csak a kőbányaiak leadtak sok százat neki. A nagyobb kupacot azért nem vitték már el, mert az első csere elmaradása után Schmuck elérhetetlenné vált számukra.

Az MSZDP miért nem kürtöli világgá a történteket? Mert Kőbányán van listájuk és a párt által támogatott független polgármester-jelöltjük is, és nem akarnak botrányt a választások végéig. Utána viszont már senkit sem fog érdekelni a sztori...

Érdekes feltevés, ráadásul felettébb "életszagú". Erre mondják, hogy az anyag nem vész el, csak átalakul. A kopogtató cédula ugyanis kurva nagy biznisz -mind kicsiben, mind nagyban. Felvetődik sokadszorra a kérdés: van értelme a cetliknek? Pénzt, információt, hatalmat lehet szerezni vele, de emellett nem hinném, hogy a választók érdekeit szolgálja. Ellenben rengetegszer ad mindenféle gyanúra okot (talán nem is véletlenül), mégsem jut eszébe egyetlen politikusnak sem a rendszer megváltoztatása (még 2/3-os többséggel sem).

A levél persze nem bizonyít semmit, a történet -töviről-hegyire végiggondolva- viszont egy igen logikus felvetés.

A szomorú dolog az, hogy ha igaz lenne, cseppet sem lepődnék meg rajta...


szólj hozzá : kampány

A bejegyzés trackback címe:

https://kiforditott.blog.hu/api/trackback/id/tr612293822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi ügyes kis program segítségével kereshetsz a blogon:

Így se? Értesíts egy kommentben, vagy e-mailben hogy utánajárhassak!

süti beállítások módosítása