BLOG

Adócsökkentés = adóemelés

írta: turner ; 2010.06.09. 07:30 · 1 trackback

Le kell, hogy szögezzem, hogy többnyire egyetértek Orbán programjával, de nem gondoltam volna, hogy megérem azt a napot, amikor az MSZP-nek, az LMP-nek, és a Jobbiknak is egyszerre adok igazat. Igazuk van ugyanis abban, hogy a leendő új adórendszer a jómódúak számára adócsökkentés, a szegényebb rétegek számára viszont adónövelést jelent. Megszűnik ugyanis az adójóváírás intézménye.

Az adójóváírásnak köszönhetően válik adómentessé a minimálbér -hangoztatják- csakhogy azt sokan elfelejtik, hogy az adójóváírás -szuperbruttóval számolva- 3,188 millió forint éves jövedelemig jár. 

Ez konkrétan azt jelenti számokban, hogy pl. aki bruttó 120 ezer forintot keres havonta (szalagharcosok, boltieladók, egyszerű fizikai melósok), az az egykulcsos adórendszer bevezetése, és az adójóváírás megszüntetése után nagyjából 13 ezer forinttal kevesebbet visz haza, míg aki például bruttó 500 000 forintot keres, annak 100 ezer forinttal több marad a zsebében.

Igazságos ez? Lófaszt! Hisz aki eddig hazavitt nettó 90-et, az ezek után örüljön a 80-nak. Megint azoktól vesznek el, akik alig tudják ezt a kicsit is beosztani.

Orbán Viktor arra a felvetésre, mely szerint a program nem gondol a szegényekre, úgy reagált, hogy lesz kilakoltatási moratórium. De nem csak a kilakoltatás előtt állókból és a fél millát keresőkből áll a társadalom. Vagy másfél millió embernek jár az adójóváírás. Másfél millió embernek az adócsökkentés adóemelést jelent.

Kellett az egykulcsos adó, ez tény. Kellett az adócsökkentés ez tény. De miért mindig a csóró melóssal fizettetik meg ennek az árát? Persze az ő havi 13 ezer forintjuk nem vágja földhöz a gazdaságot, a jómódúak viszont pörgethetik vissza a lovettát rendesen. Tehát ez nem is gazdasági, inkább erkölcsi kérdés. Az a kurva nagy igazság, hogy ránk megint szarnak magasról.

Csak egyetlen hónapra cserélnék valamelyik döntéshozóval. Megtudná, hogy mekkora "életművészek" vagyunk. Hiszen 60-80 ezer forintot beosztani egyetlen hónapra, na AZ művészet...


4 hozzászólás : fidesz adócsökkentés

A bejegyzés trackback címe:

https://kiforditott.blog.hu/api/trackback/id/tr552067254

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mennyi bőr van még? 2010.06.10. 12:13:50

Tegnap már érintőlegesen írtam a közszférát érintő megszorításokról, azonban úgy gondolom, hogy a dolog megér egy hosszabb írást is. Orbán Viktor kedden jelentette be, hogy a közszférától elvonnak 15%-ot, pontosabban 15%-os bértömeg-csökkenés várható....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kartal (rezervált) 2010.06.09. 09:54:59

Kénytelen vagyok egyetérteni, mivel nem a döntéshozó, hanem a melós kategória vagyok magam is. A fityisz a nyolc éve abbahagyott politikáját folytatja, amikoris egy jómódú középosztályt (polgári párt) igyekeztek kiépíteni és arra támaszkodni. Látszik, csúfosan megbuktak akkor is. A dolgozókra, arra a másfél millió dolgozó emberre, akik a középkori parasztok/zsellérek szerepét töltik be a mai magyar gazdaságban, megint nagy ívben szarnak.

És a nyugdíjkorhatár emeléséről nem is beszéltem. Ilyen körülmények között - hőség, zaj, fizikai terhelés - még én is nehezen bírom végigcsinálni a napi nyolc órát, hogy a faszba tudná ezt a munkát elvégezni valaki 60 felett??? Tessék már megmondani: van odafenn egyetlen, csak egyetlen normális ember??? Vagy olyan, aki akárcsak egyetlen napot DOLGOZOTT az életben? Nem aktatologatásra, fingreszelésre gondolok napi 2-3 óra kávé és ebédszünettel, hanem hét és fél óra gép melletti MUNKÁRA?

Ilyenkor jut eszembe a Belga száma:
"Hééo politikusok! Hogy van a kurva anyátok?
Hééo politikusok! Hogy néznek ki ezek a plakátok?
Hééo politikusok! Büdös ganék vagytok mind?
Hééo politikusok! Loptok, csaltok, hazudtok!"

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2010.06.09. 12:02:27

@Kartal (jogsértő fekete mellényben): "agy olyan, aki akárcsak egyetlen napot DOLGOZOTT az életben?" Szerintem nincs. Kezdem kurvára unni, hogy kb 6 éve egyre kevesebb a fizetésem, miközben az árak kúsznak fel, mint a bab. Eddig reménykedtem az új kormányunkban...

mckmester 2010.06.10. 14:48:39

Hát végre. Eddig minden adócsökkentéskor kevesebb lett a fizetésem, (talán a Bajnaiékét kivéve, de ott is csak azért mert az ingatlanadót elkaszálták).
(Aki burzsujnak tart, annak elmondom, a ház hitelből van, a jövedelmemből meg 4 embert tartok el, ezért kell a nagy ház is)

Tűrhetetlen, hogy ebben az országban effektíve 1.2 millió ember fizet ténylegesen adót, a többi vagy minimálbérre volt bejelentve, vagy segélyes, vagy eltartott, vagy állami alkalmazott aki ebből kapja a fizetését. Vegye ki a részét mindenki és azt aki erre képes, meg hagyják gyarapodni. Az, hogy én nem tehetem meg, hogy csaljak az adóval, nem jogosít fel senkit arra, hogy ott ott húzzon le ahol csak tud.

Egyébként meg a foglalkoztatásnak nem csak az adózás a hátráltatója, hanem az iszonyatos mértékű TB járulék is. Ez a teher fogja megakadályozni, hogy a gazdaság fehéredjen, ugyanis ez az ami miatt eddig sem jelentették be a dolgozókat. Ha ezzel nem kezdenek valamit, akkor az egész koncepció összeomlik mint a kártyavár.

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2010.06.10. 20:17:58

@mckmester: ...én meg nettó 100 ezerből a banknak befizetek 50-et. Ha egyedül élnék éhen is döglenék. És akkor most lehúznak még 15 ezerrel? Nem vagyok adócsaló ennyi a fizetésem!

Keresel valamit?

Az alábbi ügyes kis program segítségével kereshetsz a blogon:

Így se? Értesíts egy kommentben, vagy e-mailben hogy utánajárhassak!

süti beállítások módosítása