BLOG

Fölment a cukrom...

írta: turner ; 2011.02.28. 04:00 · 2 trackback

Engedtessék meg, hogy idézzek Szabó Márton a Kopint-Tárki vezető kutatójának nyilatkozatából. (Azoknak idéznék, akik bevásárolni járnak, és finoman fogalmazva megdöbbentek az utóbbi hetek elszállt árain...):

"A kutató cáfolta azt az állítást, hogy eddig drasztikus élelmiszerár-növekedéssel kellett volna szembenéznie a magyar fogyasztónak.

A cukor esetében, ez év januárjában 1 kilogramm cukor 222 forint volt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, míg 2006-ban ennél 27 forinttal drágább is volt a cukor kilója, azaz elérte a 249 forintos árat."

A riport február 25-én kelt. Had cáfoljam hát a cáfolatot:

A kép nem éppen egy luxus árairól híres szupermarketben készült...

Esetleg a kutató úr is Ausztriában vásárol cukrot?

Valaki árulja már el, hogy mi franctól szálltak el ilyen szinten az árak (pl. a cukrot tavaly még 50 százalékkal olcsóbban vettük)?

Megjegyzem, a fizetésem 3 éve változatlan. Helyesbítek: idén csökkent...


502 hozzászólás : válság pofátlanság

A bejegyzés trackback címe:

https://kiforditott.blog.hu/api/trackback/id/tr942695871

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fölment a cukrom... 2011.02.28. 18:08:02

Engedtessék meg, hogy idézzek Szabó Márton a Kopint-Tárki vezető kutatójának nyilatkozatából. (Azoknak idéznék, akik bevásárolni járnak, és finoman fogalmazva megdöbbentek az utóbbi hetek elszállt árain...):

Trackback: Pániktünet a kriminál-hisztéria? 2011.02.28. 16:27:20

Vajon miért törvényszerű, hogy ahová pártunk és kormányunk beteszi a lábát, ott azonnal galád gazdasági bűntettekre derül fény? Mi a terv, mi a cél?Most éppen a Fradi háza táján pattant ki botrány: napokkal azután, hogy a Fidesz országos pártigazgatójá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.02.28. 17:05:36

@sárkányfő:

hát ha most lenne a belépés előtti népszavazás nem biztos, hogy meglenne az 50%:)

Viktus 2011.02.28. 17:06:01

@ember67:

A versenyképességgel kapcsolatban annyit a német-francia gyáraknak megéri termelni sőt megvették-lerombolták a magyar cukoripart is, hogy az uniós kvótánkat megszerezzék ...

ember67 2011.02.28. 17:06:49

@derelyegrádi szellem: nono öcsém. Csak óvatosan!
1990-ig mindenki szoci volt, mert mondták. Bárhogy meglep, Orbánnak, Kövérnek stb is kellet vizsgáznia tudományos szocializmusból. Az ők apjuk is belépett a pártba, mert az 15 pont plusz volt a felvételhez.És nekik is a párt egyetemi titkára gratulált a párt nevében a szocialista munkás diplomájához!!!!
És a szükségképpen párttag tanáraik tették nekik lehetővé a politizálás alapjait jelentő délutáni beszélgetéseket, elérhetővé a külföldi (nyugati) sajtót. Sok - a régi rendszerben- párttag könyvvel rendelkező ember sokkal liberálisabb, okosabb, széleslátókörűbb volt, mint a legtöbb mostani "demokratikus" vezetőnk.
Nézd meg, mennyi régi barátja mondja most Orbánra (akik a kezdeteknél ismerték, segítették, esetleg fedezték a hatóságok előtt), hogy "de megváltoztál pajtás".
Hol volt akkoriban Lázár, Rogán? Sehol. Így változik az ember a hatalomtól.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.28. 17:07:59

@Dühöngő bika: "Én emlékszem hogy olyan kurva jól jártunk, pl. hogy a nyugati agrártámogatás mértékének megkaptuk a 25%-át amit hosszas harcok után nagy kegyesen megengedték, hogy saját zsetonból kiegészíthetünk 55%-ra:))"

Jaja, emlékszem, hogy Kovács Lacáék mekkora győzelemként jelentették ezt be! Sokan felhánytorgatják a magyar gazdáknak, hogy nem tudnak versenyképesek lenni a termelés terén, hát, az ilyen apróságoknak jelentős szerepe volt ebben.

sárkányfő 2011.02.28. 17:10:10

@Dühöngő bika: szerintem meglenne, simán. vannak felmérések,a magyar annyira azért nem hülye, hogy kilépjen a tutiból.

ezzel együtt én örülnék, ha kilépnénk. 5 percig örülne is a sok mélymagyar. aztán 24 órán belül összeomlana az ország. és akkor legalább felfogná a sok hülye is, hogy mire megyünk mi magunkban az eu nélkül, és a következő szavazáson már 120% szavazna a belépésre...

pacus 2011.02.28. 17:11:33

@nyesta: Hogy lehet az,hogy Ausztriában,Szlovákiában lényegesen

olcsóbb a cukor?Ők is onnan szerzik be mint mi.

kvadrillio 2011.02.28. 17:13:01

@soproni1: HMM....A FIATALOKNAK EGÉSZ MÁSOK ÉPÍTIK AZ ÚJ JÁTÉKSZABÁLYOKAT.

...most nem fejtem ki ezt bővebben, pedig érdekes !!!
Kati, kati,kati, póker, póker stb...kifosztás, kifosztás....

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.02.28. 17:16:49

@sárkányfő:

Egyet magyarázz meg, hogy az önostorozáson túl( mi tehetünk mindenről) miért nincs benne egy pici kétkedés sem, hogy ez a csatlakozás esetleg nem csak a mi hibánkból lett ilyen nyomorult, hanem esetleg komoly piaci szereplők lobbitevékenysége is szerepet játszott abban hogy komplett, korábban jól működő szektorok tűntek el?
Ennyire nem lehetsz rövidlátó.

kvadrillio 2011.02.28. 17:18:34

@soproni1: "A magyarnak az az elherdálás, ha a pusztába kaszinóvárost építenek, nem az, hogy a gaz nő. "

bion...bion.....a magyar nem akarja, hogy a kis pénzét a nagy kaszinóműködtető milliárdosok elkaszinózzák !

pedig már sorozatot is indítottak a beetetésökre ! :O)

Ez egy csóró ország, 76 ezer Ft-os minimá
l-éhbérekkel ! Ami nemhogy kaszinózásra, de a reztsi kifizetésére sem elég !!! kedvesssss.....:)

tölgyes 2011.02.28. 17:20:44

@derelyegrádi szellem: Ennek a folyamatnak is megvannak a felelősei.:( A magyar privatizáció 80%-ban az MSZP-SZDSZ-hez, 13-15%-ban az MDF-hez, 1-2%-ban a Németh kormányhoz, 2-3%ban a fideszhez kötődik. A feldolgozó ipar eladásának ráadásul még olyan következményei is lettek, hogy a magyar termkeket nem vette át senki. Így ment tönkre a málna, az alma, azöldség stb. termelése. A nyugati termelő 60-70%-ban magasabb állami támogatást kap mint mi.. így aztán a versenyre végképp semmi esély.

tölgyes 2011.02.28. 17:23:27

@soproni1: Ugyan mi köze ennek a szocializmushoz???Különösen a szocializmus lebontásához? A cshek is lebontották mégse adták el fő ágazatikat szarért-hugyért..:( Már elnézést a durva szavakért.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2011.02.28. 17:23:50

Kit érdekel? Max havi 1 kilót, ha veszünk, 100 vagy 300 forint? Piti dolgokkal foglalkozunk.

sárkányfő 2011.02.28. 17:24:19

@Dühöngő bika:
hol írtam hogy ez egy minden téren jó lépés volt? azt írtam és írom most is, hogy összességében az ország kurva jól járt, jár és fog is járni vele. ez evidens.
és igen, a ami rossz, az is jó részt a mi hibánk. persze a hárítás magyar gén, magyar ember saját hibáival nem néz szembe, és ha egy jó üzletet köt, akkor egy előre is számolt rész-veszteségért is képes a másikat hibáztatni, noha jól járt, noha ő maga akarta a bizniszt, meg egyáltalán... eszem faszom megáll a nyavalygáson, miközben dőlnek hozzánk a milliárdok.
a csatlakozás nem lett nyomorult, hanem kurva nagy siker volt, még ha voltak veszteségei is, illetve főleg hogy bénáztunk még ezen belül is sokat.
ja és a könnyűipar pl. nem az eu miatt tűnt el, ez csak időben egybeesés, hanem Kína miatt. eltűnt a világon szinte mindenhol a kínai dömping miatt. az meg hogy a magyar gazdák még a hazai piacnak sem bírnak eladható árut termelni, pedig itt helyzeti, nyelvi, kulturális előnyben is vannak... és nagyon ne feledkezzünk el arról sem, hogy most is olcsóbb a szlovák tej, cukor, és - van felvidéki ismerősöm - más is, szóval tényleg kurvára a tükörbe kéne már egyszer nézni, nem az önfelmentő hazugságokba menekülni.

kvadrillio 2011.02.28. 17:25:44

Öt tagállamot maraszataltak el a cukorfelesleg miatt
Öt tagállamot maraszataltak el a cukorfelesleg miatt A 2004. májusi csatlakozás előtt felhalmozott cukorkészlet miatt Észtország, Ciprus, Lettország, Szlovákia és Málta összesen 57 millió €-t köteles fizetni. Minden bővítést megelőzően az új tagállamoknak kötelességük a mezőgazdasági termé
Öt tagállamot maraszataltak el a cukorfelesleg miatt A 2004. májusi csatlakozás előtt felhalmozott cukorkészlet miatt Észtország, Ciprus, Lettország, Szlovákia és Málta összesen 57 millió €-t köteles fizetni. Minden bővítést megelőzően az új tagállamoknak kötelességük a mezőgazdasági termékek spekulatív célú felhalmozását megakadályozni, máskülönben ez az Unió piaci egyensúlyának felborulásához vezethet.A 2004. májusi csatlakozást megelőzően öt tagállam esetében történt spekulatív célú cukorkészlet-felhalmozás. A spekulánsok kihasználáták azt a tényt, hogy az EU-ban érvényben lévő cukorár a világpiaci árnak a háromszorosa volt.A piaci zavarok az intervenciós cukorkészletek növekedésében mutatkoztak meg. A Bizottság tavaly további haladékot biztosított az érintett tagállamok számára, mely idő alatt kötelesek voltak a felesleges készleteket az Unió piacáról eltávolítani.A Bizottság, valamint az illetékes országok között nemrég lefolytatott vitát követően pénzbüntetés kivetésére is sor került, valamint az érintett országok további haladékot kaptak a felesleg eltávolítására.A 2005/2006 piaci év során a termelőkre kivetett adóba az öt tagállam által fizetendő összeget is beleszámítják. Ennek megfelelően csökkenni fog a cukorrépatermelők, ill. a cukorgyártók adója, mely így részben kárpótolni fogja őket a piaci zavarok okozta nehézségekért.A Bizottság további haladékot adott a felesleges készletek eltüntetésére. A korábbi, 2006. március 31-ei határidőre Ciprus 190 tonna, Lettország 1 743 tonna, Szlovákia 1 797 tonna cukrot semmisített meg. Ezek arányában csökkentik a rájuk kiszabott büntetéseket.A megmaradó mennyiség esetén pedig a meg nem semmisített mennyiséget szorozzák a fehér cukorra vonatkozó legmagasabb exportvisszatérítés értékével (2004. május 1. és 2005. november 30. között 4995 €/tonna), és ezzel az összeggel súlytják az érintett tagállamokat.A befizetendő összegek:Észtország: 45 686 268 €Ciprus: 19 991 489 €Lettország: 4 418 577 €Málta: 1 224 774 €Szlovákia: 4 209 786 €Habár ezeket az összegeket az uniós költségvetés „saját forrásainak” tekintik, az érintett tagállamok a büntetések 25%-át megtarthatják. A büntetés kifizetése négy részletben fog történni. Az első részlet akkor kerül kifizetésre, amint a tagállamokkal tudatják a Bizottság döntését. A többi részlet 2007., 2008., valamint 2009. október 15-én fizetendő.Az eredeti cikk az alábbi linken található:

Forrás: eFarmer

ja, hogy sok volt a cukorfölösleg ??? Meg kellett semmisíteni ??? Most meg bennünket szívatnak ???!!!

EZ A PIACGAZDASÁG ???! BAKKER

Severus 2011.02.28. 17:28:47

@Nibelis: "én is Münchenben az Aldiban vettem 175ft-ra jött ki kilója. Vicc ez az ország."

Hol? Indulok a Barkassal, de komolyan. Az osztrák Hoferben 0,98 EUR, a Metróban 0,87. Ott is robbant a naokban.

sárkányfő 2011.02.28. 17:28:48

@Dühöngő bika:
egyébként kicsinyességnek tartom azt vizslatni és hánytorgatni mi lett rosszabb, miközben ezt eleve tudtuk, vállaltuk és a nagy többség jobb lett. és nem csak a támogatások miatt. pl. több német gyár hozzánk hozta, meg szlovákiába a német autógyárait. ezzel közvetlenül több ezer, beszállítókkal, mindennel több tízezer embernek adtak munkát a régióban. és ugyanennyivel kevesebbnek saját hazájukban. ugyanígy kitelepítik az ügyfélközpontjaikat, a pénzügyi központjaikat, a finnek az innovációs központjaikat, stb. hoppá.

na, ez nincs benne a csatlakozás megítélésének mérlegében? mi kéne mégis, hogy minden területen lemondjanak saját érdekeikről? vagy mi?

Cipollina 2011.02.28. 17:31:35

@bucek: A Hofernél 0,65 EUR a cukor. Billaban 0,79.

Nibelis 2011.02.28. 17:32:03

@Severus: Pénteken vettem mint írtam,Münchenben, 0.65-ért.

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.02.28. 17:32:37

@sárkányfő:

Még válaszolok, aztán mennem kell.
Szlovákiában magyar tejet isznak,mert a nagy üzletláncok egymás ellen játsszák ki a két ország termelőit...
A két legjövedelmezőbb cukorgyár a szolnoki, és a hatvani volt, mindkettőt lerombolták hidd el nem véletlenül volt fontos a földel egyenlővé tenni.Az konkrétan nem igaz, hogy nem voltak jó minőségű élelmiszereink, azok most is vannak Javítóbúzának viszik a magyar gabonát.Baromfiból élen jártunk.A könnyűipar meg sajnos igaz, nem is említettem példaként egyszer sem.
Na légy jó:)

soproni1 2011.02.28. 17:34:44

@tölgyes:

Nekik volt iparuk, szorgalmuk. Ne hasonlítsuk össze Csehországot, Németországot, Ausztriát Magyarországgal.

Hasonlót a hasonlóval. Nekünk inkább Románia, Szlovákia Ukrajna a párunk.

Devil 2011.02.28. 17:35:03

@tölgyes: Lehet hogy mas az AFA?

brumeszkosz 2011.02.28. 17:35:16

Köszönjétek drága jobbos köcsögök antal józsitoknak az uniós tágyalások során a bezárt cukorgyárakat.Mit gondoltok nem volt jó előre minden lezsirozva a csatlakozási tárgyalások során??
Börtönbe minden politikust vagyonelkobzással!!!

Severus 2011.02.28. 17:35:34

@Viktus: "'Valaki árulja már el, hogy mi franctól szálltak el ilyen szinten az árak (pl. a cukrot tavaly még 50 százalékkal olcsóbban vettük)?'

Előbb kellett volna gondolkozni a mi városunkban 100 évig ment a cukoripar. A rendszerváltás után megvette a francia mindjárt elkezdte leépíteni a termelést, majd elpasszolta a németeknek, akik még a gyárat is ledózerolták ... ma már csak a silo működik hozzák bele külföldről a cuccot. "

Ha menne a cukorgyár, szerinted a világpiaci ár alatt adnák el a helyi tuskónak a cukrot? A cukor ára és a termelő nemzetisége között tudtommal nincs összefüggés.

HaCS 2011.02.28. 17:39:56

Megmondták:

A KÜLÖNADÓKAT NEM TERHELHETIK TOVÁBB A VÁSÁRLÓKRA!

Nesze nektek burkolt megszorítás. Csak röhögnék jóízűen a sok megvezethető birkán, ha nem ebben az országban élnék én is.

derelyegrádi szellem 2011.02.28. 17:40:39

@Devil:

a szocializmust Kádár elvtárs, meg Lendvai ildikó meg Kovács Laci bácsi, meg Szanyi kapitány tartották a "kívánatos rendszernek" illetve pl. Eörsi István, Vásárhelyi Miklós (ex Szabad Nép), amíg abból éltek, nekem hozzájuk annyi közöm van, mint lónak az operabérlethez.

Én a papír alapú újságban olvastam, ugye nem baj, meg ne linkelem be a papírt. Ha érdekel mi van pontosan odaírva, burházol rá, elolvasod, aztán majd holnap megdumáljuk.

De előljáróbnm annit kérdeznék, hoyg szerinted én hol kértem jelen ügyben állami beavatkozást? Hol? Én anyyit bátorkodtam megjegyzni, hogy bezárták a cukorgyárakat, csak egy maradt így ő a hazai ellátás tekintetében monopolhelyzetben van.

meg most pluszba még annyit, hogy úgy tűnik a "piaci versenyes" srác vagy (annak is a Gizella utcai verziója :-) )...Így kérdezném, a piaci versenynek nem a verseny lényege? Mert jelen helyzetben itt épp az nincs, ha nem vetted volna észre..

sárkányfő 2011.02.28. 17:41:54

@Dühöngő bika:
"A két legjövedelmezőbb cukorgyár a szolnoki, és a hatvani volt, mindkettőt lerombolták hidd el nem véletlenül volt fontos a földel egyenlővé tenni"
és kik rombolták le? német zsoldosok? vagy talán mi adtuk el, pénzért? akkor ki a hibás? na nem mintha a gyár hiánya miatt lenne nálunk ennyivel drágább a cukor, mint ahogy a benzin is drágább nálunk, pedig se ausztriban se szlovákiában nincs benzingyár.

"Az konkrétan nem igaz, hogy nem voltak jó minőségű élelmiszereink, azok most is vannak"
mint írtam óval ezelőtt, kivéteke voltak, vannak. attól még a mezőgazdaságunk jóval több mint 50 éves lemaradásban van. eleve nem búzában és baromfiban kéne gondolkodni, hanem feldolgozott kész fogyasztható élelmiszerekben, mert nyugaton már évtizedek óta ez megy könyörgöm... a mezőgazdaságnak csak egy tört része az alap élelem termelés nyugaton, ez egy biznisz, menedzsemnet-tudás igénnyel, márkaépítéssel, logisztikai hálózattal, minőségbiztosítással, folyamatos fogyasztói interkacióval, feedbackkel, egyebekkel... mi meg jövünk a búzánkkal meg baromfinkkal, nevetséges, kész csoda hogy még tűnt el a picsába az egész mezőgazdaság úgy ahogy van, annyira béna. fel kéne már fogni, a XXI. században élünk, ahogy a 20 évvel ezelőtt vonalas telefon meg trabant sem eladható ma, úgy az 50-100 évvel ezelőtti jó búzára sem lehet alapozni a bizniszt. a búza meg tyúkhús úgy viszonyul a globális mezőgazdasághoz, mint a nyersvas az autógyártáshoz.

sourcerror 2011.02.28. 17:42:05

"Köszönjétek drága jobbos köcsögök antal józsitoknak az uniós tágyalások során a bezárt cukorgyárakat."

Nem tudom feltűnt-e, de már egy ideje nincs MDF a parlamentben.

Devil 2011.02.28. 17:43:29

@tölgyes: Ha mindenki igy gondolkodna, sehova sem tudnank exportalni semmit - es nem is tudnank importalni semmit.

Severus 2011.02.28. 17:43:31

@Nibelis: Nemtom. Én nézem azú német/osztrák árakat, kizárólag a maiakat. Nem nagyon látok 80 cent alatt, de láttam már e fölött is. Az Auchanban meg itthon 262.

otapi 2011.02.28. 17:44:54

Cukor köztudottan egészségtelen, így ez már a hamburgeradó előszele :)

soproni1 2011.02.28. 17:46:12

@otapi:

Te vagy a nap hőse ! :D

derelyegrádi szellem 2011.02.28. 17:46:39

@brumeszkosz:

nem vagyok nagy pártólója Antallnak, de ha konkrétak akarunk lenni, ő már rég meghalt (1993), amikor még a kabai, petőházi, meg szolnoki cukorgyár javában termelt. Tudod mikor zárták be őket?

ha megtudtad gyere vissza, és meséld el a "balos köcsögöknek"..:-)

sourcerror 2011.02.28. 17:51:03

" attól még a mezőgazdaságunk jóval több mint 50 éves lemaradásban van. eleve nem búzában és baromfiban kéne gondolkodni, hanem feldolgozott kész fogyasztható élelmiszerekben,"

A hülye magyar meg nyersen eszi búzát, ahelyett, hogy sütne belőle valamit? Gondolkozzál már ember!

". a mezőgazdaságnak csak egy tört része az alap élelem termelés nyugaton, "

Az élelmiszer feldolgozóipar nem mezőgazaság, csak szólok. Azért van benne az ipar szó.

Közöd???? 2011.02.28. 17:51:34

kezd beérni a vetés amit itt 20 éven keresztül csinált és csinál jelenleg is a politika, a mezőgazdaság szétverése a mezőgazdasági feldolgozó ipar eladása idegeneknek.
ÉS ez még csak az eleje hamarosan disznóhús sem lesz majd a baromfi tűnik el az üzletekből. Hamarosan megjeleik az élelmiszer jegy

sárkányfő 2011.02.28. 17:53:06

Nagy csomóan jönnek a gyárakkal... hihetetlen átélni, honfitársaim mennyire nem fogták még fel, hogy az EU tagjaiként részei vagyunk egy szabad piacnak, nem is szólva arról, hogy a világpiaci árak a döntőek. Éppen ezért ha nálunk drágább a cukor, a benzin, egyéb élelmiszerek, stb., akkor nem a beszerzési ár miatt drágább, mert az kb. hasonló, hanem a helyi adók és költségek miatt.

Devil 2011.02.28. 17:54:05

@derelyegrádi szellem: Papir alapo MNt biztos nem fogok venni. Ha megvan a cikk cime, ra lehet keresni az online verzioban is, hatha...
A szocializmust nem tudom ezek az emberek kivanatos rendszernek tartjak-e ma is; egyebkent nem az donti el hogy valaki szocializmust akar-e epiteni hogy mi van a part neveben, hanem hogy mit csinal a begyepesedett szocialista maradvanyokkal mint a MAV, egeszsegugy, nyugdijrendszer, allambacsi...

kvadrillio 2011.02.28. 17:54:53

Öt tagállamot maraszataltak el a cukorfelesleg miatt
Öt tagállamot maraszataltak el a cukorfelesleg miatt A 2004. májusi csatlakozás előtt felhalmozott cukorkészlet miatt Észtország, Ciprus, Lettország, Szlovákia és Málta összesen 57 millió €-t köteles fizetni. Minden bővítést megelőzően az új tagállamoknak kötelességük a mezőgazdasági termé
Öt tagállamot maraszataltak el a cukorfelesleg miatt A 2004. májusi csatlakozás előtt felhalmozott cukorkészlet miatt Észtország, Ciprus, Lettország, Szlovákia és Málta összesen 57 millió €-t köteles fizetni. Minden bővítést megelőzően az új tagállamoknak kötelességük a mezőgazdasági termékek spekulatív célú felhalmozását megakadályozni, máskülönben ez az Unió piaci egyensúlyának felborulásához vezethet.A 2004. májusi csatlakozást megelőzően öt tagállam esetében történt spekulatív célú cukorkészlet-felhalmozás. A spekulánsok kihasználáták azt a tényt, hogy az EU-ban érvényben lévő cukorár a világpiaci árnak a háromszorosa volt.A piaci zavarok az intervenciós cukorkészletek növekedésében mutatkoztak meg. A Bizottság tavaly további haladékot biztosított az érintett tagállamok számára, mely idő alatt kötelesek voltak a felesleges készleteket az Unió piacáról eltávolítani.A Bizottság, valamint az illetékes országok között nemrég lefolytatott vitát követően pénzbüntetés kivetésére is sor került, valamint az érintett országok további haladékot kaptak a felesleg eltávolítására.A 2005/2006 piaci év során a termelőkre kivetett adóba az öt tagállam által fizetendő összeget is beleszámítják. Ennek megfelelően csökkenni fog a cukorrépatermelők, ill. a cukorgyártók adója, mely így részben kárpótolni fogja őket a piaci zavarok okozta nehézségekért.A Bizottság további haladékot adott a felesleges készletek eltüntetésére. A korábbi, 2006. március 31-ei határidőre Ciprus 190 tonna, Lettország 1 743 tonna, Szlovákia 1 797 tonna cukrot semmisített meg. Ezek arányában csökkentik a rájuk kiszabott büntetéseket.A megmaradó mennyiség esetén pedig a meg nem semmisített mennyiséget szorozzák a fehér cukorra vonatkozó legmagasabb exportvisszatérítés értékével (2004. május 1. és 2005. november 30. között 4995 €/tonna), és ezzel az összeggel súlytják az érintett tagállamokat.A befizetendő összegek:Észtország: 45 686 268 €Ciprus: 19 991 489 €Lettország: 4 418 577 €Málta: 1 224 774 €Szlovákia: 4 209 786 €Habár ezeket az összegeket az uniós költségvetés „saját forrásainak” tekintik, az érintett tagállamok a büntetések 25%-át megtarthatják. A büntetés kifizetése négy részletben fog történni. Az első részlet akkor kerül kifizetésre, amint a tagállamokkal tudatják a Bizottság döntését. A többi részlet 2007., 2008., valamint 2009. október 15-én fizetendő.Az eredeti cikk az alábbi linken található:

Forrás: eFarmer

EZT AKARTUK ?????
nem !!!

ezt ők akarták !!!!!!!

sárkányfő 2011.02.28. 18:00:57

@sourcerror: a hülye magyar vásárol csokoládét, fagylaltot, joghurtot, süteményeket, croassant, müzlit, corn flakest, meg ilyeneket. és van egy hírem, a fagyi nem a fagyifán nő, meg a corn flakes pelyhek sem, de még a mars csoki sem. magyar ember mikróban süthető félkész pizzát vesz, meg kisüthető félkész rántotthalat, sőt, el se megy a boltba, vesz hamburgert a mekiben vagy házhoz hozattja a kész ételt minden nap. ebbe az irányba megy a világ, ha tetszik, ha nem. és csodálkozunk hogy nincs haszon az alapanyag gyártáson.... a feldolgozó ipar már szervesen összenőtt a mezőgazdasággal, épp ezt magyarázom, sőt, összenőtt a modern biznisszel, marketinggel, egyebekkel is.
paradigmát kéne váltani, kilépni a múltból, és épp ez nem megy se neked, se a magyar parasztnak.

Patreides · patreides.blog.hu 2011.02.28. 18:01:43

Én ott, ahol tavaly év elején ugyanazt a márkájú zacskós kilós cukrot 189 Ft-ért vettem meg (lehet, hogy akkoriban valami akció volt ott? Cukorra?), tegnap 339 Ft-ot fizettem érte. Ez nem ötven százalékos emelkedés, ez 80 %-os. Igaz, tavaly év vége felé ott is már 230-240 Ft körül volt az ára, de az éves emelkedés számít.
Akárhogy is, ez eszement durva...

Devil 2011.02.28. 18:15:54

Nezzuk mivel riogatja az egyszeri polgart a magyarnemzet!
(lasd www.magyarnemzet.hu/portal/768412)
"Magyarországon az ész nélküli privatizáció után az uniós cukorreformra hivatkozva szinte teljesen leépítették a termelést." - igen, van kvotarendszer, ami egy alku eredmenye, koszi hogy szoltatok! A privatizaciohoz ennek mi koze? Miert volt a privatiacio esz nelkuli? Minden privatizacio esz nelkuli volt?
De itt nem all meg nepbutitas:
"Az osztrák kézben lévő kaposvári cukorgyár a hazai igények harmadát sem fedezi, és konkurencia híján addig drágítja a termékeit, ameddig akarja."

Addig emeli ameddig akarja. Mert az egesz vilagon csak tole lehet cukrot venni, ugye?

macska69 2011.02.28. 18:17:36

Nem olvastam végig minden hozzászólást, ha valaki már írta, akkor bocsi az ismétlésért. De ugye szabad a gazda pálinkafőzésileg. No, mi kell hozzá? Bizony... cukor. Nem lesz ám itt annyi pálinka...

tölgyes 2011.02.28. 18:32:25

@Devil: Ön ebben is tévedni méltóztatik. Mi nem tudunk olajat exportálni, aranyat se meg rezet se. nekünk elfogadható mtermőföldünk van, meg vizünk van.. ráadásul még nem veszett el a tudás sem egészen..Nekünk azt kell termelni, amihez elfogadhatóak az adottságaink.. Ha mindenki langyos vízben mosogatja a nemi szervit, abból nem fog felvirágozni az ország.

tölgyes 2011.02.28. 18:34:19

@soproni1: Valóban..kockáézatos az összehasonlítás, ha Önre gondolok:::)))

tölgyes 2011.02.28. 18:35:18

@Devil: Ezt kérdezze meg Bajnai-Gyurcsánytól..:)

2011.02.28. 18:37:03

Olvasgattam a kommenteket és nem értek néhány dolgot. Először is ez a külföldi itt ne termeljen, vegyen semmit mert úgyis majd jól elviszi innen. És a magyar offshore cégek? Magyarok csinálták és nézd már kiviszik a hasznot, mindent, és ők a "mi népünk sarjai". Szóval igazából most se járunk jobban. Viszont a külföldi nem fél pénzt fektetni a befektetéseibe, a magyar viszont iszonyúan parázik tőle. A magyar csak és kizárólag PROFITOT akar, KIADÁST nem. Ha egy magyar vesz földet, akkor már tegnap akar belőle profitot, tehát mindenen igyekszik spórolni, amiből az lesz, hogy nem lesz semmi, mert a semmiből nem lehet fejleszteni, bővíteni. Megtermeli mondjuk a paradicsomot. Neki ez került x pénzbe. Ő tehát többet óhajt kapni érte mint x, ugye ez lesz neki a profitja. Igen ám, de a tescoban lehet kapni x-y értékű paradicsomot is venni. Kicsi pénzű ember sajnos nem a zászlót keresi a terméken, csak az árat nézi. Így magyar termelőn rajta maradt a paradicsom. Namost egy igazi vállalkozó ilyenkor szívja a fogát és alámegy vagy megközelíti a x-y értékű paradicsomot, hátha akkor veszik majd. De a magyar mit csinál? 2x-ért árulja a magyar paradicsomot, hogy az a kevés ember aki eddig megvette tőle kitermelje neki az áhított profitot. Node ekkor már annyian se fogják megvenni mint eddig. Ekkor mit csinál? Tovább emel és sír, hogy jaj muszáj ennyiért adnia, mert hát nem jön vissza a befektetése, és a rohadt külföldi paradicsom elnyomja és milyen rossz neki, és mi magyar vásárlók legyünk már hazafiak és vegyük meg a iszonyú drága paradicsomát, mert ha nem akkor árulók vagyunk és lefekszünk a külföldnek és szégyelljük magunkat. Szóval nem értem ennél (tisztelet a kivételnek, mert biztos van ilyen is) a MAGYAR termelőnél miért lenne rosszabb egy külföldi, aki elérhető áron árulná nekünk a magyar földön termet paradicsomot? Tény a profitja egy részét hazaviszi a feleségének oké, de a profit másik felét be fogja fektetni az itt lévő befektetésébe, mert akkor jövőre még több profitja lesz és így tovább.
Miközben azon kaparunk, hogy minden profit nálunk maradjon, ami a "mi" földjeinkből születik nem vesszük észre, hogy ha elengednénk egy részt belőle több profit maradhatna itt is mert fejlődne az adott vállalkozás, ugyanazon földön több paradicsomot lehetne termelni fejlesztések révén stb.
Most mindenki utálni fog, de igazából nem érdekel: ha tetszik ha nem előbb vagy utóbb az EU egy tagállamokból álló ORSZÁG szerű valami lesz. A magyar és német és francia szavak értelmetlenné fognak válni. Európai lesz. Nem ma, nem holnap, talán 50 év múlva, de ez lesz, ha tetszik, ha nem. Előbb utóbb be KELL engednünk "idegeneket", de dönthetnénk hogy a csőd előtt vagy után. Én beengednék külföldi befektetőket, szabályozások akármik mellett, hogy ne tudjanak mindent elvinni, ne tudják direkt rombolni a magyar élelmiszeripart, és még ezek a korlátok mellett is jönnének ide befektetők és akkor ő is és mi is jól járhatnánk. De ehhez túl kell lépni a nacionalizmuson.

derelyegrádi szellem 2011.02.28. 18:41:38

@Devil:

ma már nem. Mert most már nem az a biznisz. Most ők éppen liberálisok (mint Heller Ágnes, meg Vajda Misu, mindkette volt Lukácsita marxisták), meg szoc.demek (A Szanyi kapitány) Mondjuk ezek persze csak szavakban, meg papíron, mert szociáldemokraták erős állami tulajdont és beavatkozást hírdetnek, a liberálisok meg egyéni szabadságokat, dehát itt a liberálisok a legnagyobb betiltást követelők (lásd tratktorral bahajtani tilos akció, meg a holokauszt relataivizálás, tagadás büntetésének kérdése, meg TGM, aki szerint fel kell borogatnai azokat az újságosstandokat ahol olyan újságot is árulnak, ami neki nem tetszik. Mulatságos.)

Az azonban igaz, hogy ezek csináltak már mindent, meg annak az ellenkezőjét is.

Azokat részket ahol én állami bevatakozást kértem, vagy óhajtottam változatlanul várnám...

nemecsek ernő áruló 2011.02.28. 18:47:01

@rosiegirl: Ezt mondtam én is. :)
A moratóriumnak az lenne a feladata, arra találták ki, hogy felfejlesszük a gazdaságunkat akár TSZ-esítéssel, akár bármilyen más módon. Mert néhány év múlva a piac kinyílik, most egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy a magyar vállalkozók basznak rá, majdcsak lesz valahogy, aztán mennek jobbikos tüntetésre karvalytőkét kiálltani.

A legjobban akkor röhögtem, amikor Megyóék költségvetésre hivatkozva csökkentették a támogatás mértékét, hát fel is jöttek a gazdák a 100 milliós traktorjaikkal Pestre, háromszor annyi gázolajat elpöfögve, mint az összes támogatás jelentett volna. Ha egy minimális nemzeti öntudat is lett volna bennük, azt a pénzt, amit gázolajra költöttek, nagy hangon szétosztották volna a kistermelők között, de nem! Nekik nem a haza szeretete volt soha fontos, csak az, hogy károgjanak, zsaroljanak, mert ez a magyar virtus. Ez volt, és ez lesz mindig.

Komolyan! Ezeket a gazdákat sajnáljam? Akkor már inkább termelje meg Hans nekem a paradicsomot, és ne Pistabá!

derelyegrádi szellem 2011.02.28. 18:48:20

@macska69:

ti kristálycukorból főztök pálinkát?

Az finom lehet....

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.02.28. 18:51:20

Többen emlegették a megemelt bérköltségeket, mint az iparágak szétesésének egyik elemét! Könyörgöm, gondolkozzon már el az a vállalkozó (mezőgazdasági, vagy akármi más), hogy azok a bérek, amiket (feketén!) kifizet az "alkalmazottainak", mire elég az itthon is meglévő nyugat-európai árszínvonal mellet??!! Semmire! Azt én tökéletesen elhiszem, hogy itthon a vállalkozó nem tudja kitermelni a "tisztességes" hasznát, de ezt ne hogy már a bérekre fogjuk, könyörgöm!

macska69 2011.02.28. 18:53:50

@derelyegrádi szellem: jaj én -mi- semmiből, de a cefréhez nem az kell? a pálinkához meg nem cefre? meg a gyümölcs ugye. nagy szamárságot írtam volna?

soproni1 2011.02.28. 18:59:08

@BPBP:

A bérek és a szar minőségű munkaerő egyaránt felelős a működésképtelen magyar gyárakért. A tulajdonosok koncepciótlansága már csak hab a tortán. Ha állami, akkor a közszféra értéktelensége, ha magán, akkor meg a tulaj felkészületlensége, nagyravágyása miatt.

kaqkkfioka 2011.02.28. 18:59:18

@Gerzsonka:
Egyet ne felejtsünk el. A rendszerváltáskor """széthullottak"""
a TSZ-ek. Aztán amiben volt fantázia (Bábolna) megvették a TSZ elnökök, ment ezerrel, miközben a Tsz udvarokon a teherautók, traktorok, kombájnok
szétrohadtak. Nehogy má a helyiek eltekerjék a slusszkulcsot, maj szántanak lóval. Orosz piacot felrúgjúk (nem komcsi szeretet!) mert felvenné az élelmiszert (esetleg csencselünk csere-berével). Azonnal álljunk át dollár elszámolásra! Jó tovaris a gázt is dollárért kapod.

soproni1 2011.02.28. 19:00:08

@tölgyes:

Na látja. Ez a bizonyíték a magyarságomra. :D

nemecsek ernő áruló 2011.02.28. 19:02:55

@kaqkkfioka: És miért hullottak szét? Mert minimális akarat sem volt senkiben a megmentésükre. Mert komcsi örökség. Most meg megy a sírás, mert a közösségi, és nagyvállalati környezetre emlékeztető társulások baromira jól jönnének ám a külföldi tőke ellenében. De neeeem, nekünk földmoratórium kell, nulla fejlesztéssel, aztán mehet a sírás.

salamander 2011.02.28. 19:04:26

Miért Drága a Cukor?

Azért mert idióták vagyunk.

Miért vagyunk idióták?

Mert az igazi bűnözőket nem büntetjük.

Miért nem büntetjük meg az igazi bűnözőket?

Mert idióták vagyunk.

Viccesnek hangzik, de ne dicsőítsünk egy analfabéta kormányfőt, csak mert így illik. Soha senki nem volt képes rendes nemzeti kulturális- és gazdasági stratégiát megalkotni.
A jogalkotás szintén csak döcög, az igazságszolgáltatás, egyszerűen nem működik.
Érdekes, de mintha a második rendszerváltás sem nagyon akarna megindulni.
Az élelmiszerek és valójában mindennek az ára meredeken nő, annak megfelelően, ahogy külhonban rólunk döntenek, idegen gazdáink.
Gratuláljunk az általunk megválasztott menedzsereknek, akiket még kérdezni sem szabad, mert a jogrendszer ezt sem teszi lehetővé.
(Régen egyszerűen megfőzték az ilyeneket... akár cukorban is)

kaqkkfioka 2011.02.28. 19:05:23

@Gerzsonka:
De most már a rohadt vasat lehet elvinni a MÉH-be.
A lelkesedésnek is annyi a sok germózás miatt.

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.02.28. 19:05:38

keszuljetek par honap mulva kajaert fogjak olni egymast az emberek

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.02.28. 19:06:37

@soproni1:
"A bérek és a szar minőségű munkaerő egyaránt felelős a..."
Hát ezzel is vitatkoznék! Mármint a szar munkaerővel! Most egy teljesen más példát hozok, az orvosokat! Nem hiszem, hogy szarok lennének - kapkodnak értük nyugaton -, és nézzük meg a fizetésüket! És még biztos számtalan példát lehetne sorolni. Egyszerűen én már nem hiszem azt el, hogy butább, szarabb, lustább a magyar, mint pl. bármely más EU polgár!

kaqkkfioka 2011.02.28. 19:07:58

@kaqkkfioka:
Jah. A belvízről nem is beszélve. Ha cinikus akarnék lenni ott a rizs. Ha már szíveskednének szét osztani azt a rohadt pénzt amit a Magyar Nép egyszerű gyermekei összekalapoztak.

Vastag Gyapjúpulóver 2011.02.28. 19:08:23

@macska69: ööööö... el vagyok maradva, de azt hittem a pálinkafőzéshez gyümölcs kell... mondom a pálinkához... ja van olyan mutymurutty is amibe raknak cukrot az oké de az nem pálinka

kaqkkfioka 2011.02.28. 19:09:41

Ez egybe: "szét osztani "

macska69 2011.02.28. 19:13:02

@Vastag Gyapjúpulóver: ebből is látszik, mekkora pálinkafogyasztó vagyok... Tankérem, de hát nekem ezt mondták!
Miután velem lehet beszélni, oké, A PÁLINKAFŐZÉSHEZ NEM KELL CUKOR!!! Rendben. Akkor legyen lekvár... Ha azt mondjátok ahhoz sem kell, akkor kivándorlok...

TREX · http://polarmacko.blog.hu 2011.02.28. 19:14:46

Ez az EU tagság/támogatás egyik megtestesült hátránya. A hazai cukorgyártást pár év alatt szándékosan megfojtották. Ennek nevet is adtak, még 2006-ban: "ágazati szerkezetátalakítási program". Szép, mi?
Két index cikk 2008-ból:

index.hu/gazdasag/magyar/080228/

"Brüsszel azért fizet, ha nem termelnek

Kiss László emlékeztetett arra, hogy az Európai Unióban 2006-ban elindított ágazati szerkezetátalakítási program hatására a korábbi időszakhoz képest csökkent a cukorrépa átvételi ára, miközben a megváltozott körülmények mellett már nem versenyképes termelőket az unió jelentős összegű támogatással ösztönzi az ágazat elhagyására. Az unió a gazdákat a semmittevésért nagyon komolyan kívánja kárpótolni, jobban meg akarja fizetni, mint mi tudjuk a termelőket a jelenlegi cukorárak mellett - tette hozzá.

Az unió illetékes bizottsága olyan paramétereket épített be a reformba, amely egyértelműen és "nagyon erőszakosan orientál az ágazat szereplőit arra, hogy szálljanak ki ebből a gazdasági tevékenységből.., hagyják abba" - egészítette ki ezt Pokol Balázs, a Mátra Cukor Zrt. igazgatósági elnöke. Egy nagy termelő - amennyiben úgy gondolja, hogy tartósan nem tudja a cukorrépából megélhetését biztosítani - cukortonnánként egyszeri 300 eurót, répatonnánként 42 eurót kap, amennyiben beszünteti a termelést, ez elég nagy összeg. A 40-50 ezer tonnás termelő egy összegben így több, mint egymillió eurót kaphat, és ezen már elgondolkodhat - tette hozzá."

Ha nincs cukorrépa termelő, akkor nincs a gyárnak beszállítója, vagyis nincs cukor. Egyszerű.

És egy másik:

index.hu/gazdasag/magyar/szec080414/

Úgyhogy kicsit késői hőzöngeni. Korábban kellett volna észben tartani, hogy mire való a cukorrépa föld.

Vastag Gyapjúpulóver 2011.02.28. 19:15:16

@rosiegirl: nem tartom magam demagógnak, de már 14 éve dolgozom multi környezetben és teljesen tisztában vagyok azzal, hogy a külföldi tulajdonú cégek hogy működnek.
Itt addig könyvelnek jobbra-balra amíg 0 közeli nyereséget mutatnak ki ( a nyereség más formában való kivitelének tudok kb 10 legális módját ).

Szóval miattam termelhet itt Hans paradicsomot csak nehogy úgy járjunk hogy itt megtermelt paradicsomot egy határközeli depóba "exportálja" felvéve rá az exporttámogatást, aztán másnap már jön is vissza a magyar boltokba...

de biztosan csak én vagyok paranoiás.

Vastag Gyapjúpulóver 2011.02.28. 19:17:45

@macska69: :-) de a lekvárhoz kell :-) a pálinkához viszont szigorúan tilos... bár emlékszem rá hogy anno nagyanyám is főzött "pálinkát" amibe tízkilószám rakta a cukrot, de azt a borzalmat csak a falubeli alkoholisták tudták meginni...

soproni1 2011.02.28. 19:18:20

@BPBP:

Pedig de. Az orvosi vizsgát sem fogadják el külföldön, külön kell vizsgázni ( még a külföldinek is, aki Debrecenben, pénzért végezte el az egyetemet ). A magyar munkaerőről meg jobb nem beszélni, mert, ha rágondolok, ökölbe lesznek a lábujjaim. Hozzáteszem, én sem vagyok jobb az átlagnál.
Igaz a mondás: A konkurencia vállalaton belül van.

kaqkkfioka 2011.02.28. 19:19:38

@Vastag Gyapjúpulóver:
Láttam én mán olyat is amitől a Verhovina tepert mint állat.

különvélemény 2011.02.28. 19:22:10

Száz szónak is egy a vége, ha valaki azért fizet, hogy én ne termeljek valamit, mondjuk cukorrépát, akkor annak komoly hátsó szándékai vannak ezzel kapcsolatban.
Aki ezt nem képes felfogni, az menjen dömpert vezetni a homokozóba, kb. azon a szinten áll.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.02.28. 19:28:12

@soproni1:
Ne haragudj, de én ezt már nem hiszem el! Lassan egy emberöltő telik el a "rendszerváltás" óta, tehát egy nemzedékváltás. Lehet, hogy ez volt a helyzet, de ma már biztos, hogy nem ugyanaz! A bérkülönbség pedig ugyanúgy megmaradt a nyugat és kelet között, miközben az árak nivellálódtak!

Vastag Gyapjúpulóver 2011.02.28. 19:32:46

Más téma, most páran biztosan leugatnak de kénytelen vagyok elmondani mert nagyon a begyemben van:
Én városi vagyok (sőt politikusaink által lenézett panelproli), de annak ellenére már 7 éve "bérlek" egy kis kertet. A gazdájával már nagyon régen ismerjük egymást még néhai nagypapám révén. Az öreg Antibácsi nem akarta eladni a kertet (nem nagy összesen 1200 nm), de már nem tud igazán duhajkodni... Lényeg a lényeg némi terményért meg (szerintem főleg ezért) némi beszélgetésért, társaságért (sokat lehet tanulni az öregtől a kertészetről, szerintem enciklopédiát tudna írna ha akarna) megkaptuk a kertet használatra.

Van pár gyümölcsfa, dió öszibarack cseresznye meggy, pár szép rózsabokor stb. Egy jó nagy részt (ez olyan 270 nm) pedig megcsináltunk veteményesnek, amolyan biokertnek. Persze ami fellelhető és termeszthető gyógy és fűszernövény annak is kialakítottunk egy kis sarkot.

A környékbeliek az elején kiröhögtek (!!!!!!), hogy mi a sz@rnak álltam én neki városi létemre kertészkedni miért nem megyek a boltokba megvenni a zöldséget az sokkal olcsóbb (!!!!!!!!!!!).
Tavaly a környékbeli kertek több mint a fele nem volt megművelve!!!!!!! Sokan max arra vették a fáradtságot hogy lekaszáltassák mással (!!!) a földterületet, mert nem éri meg termelni rajta semmit.
Mert olcsóbb volt bemenni a teccsóba... egy nagy sz@rt olcsóbb... csak az emberek nagy része jobban szeret beülni a tévé elé, meg sírni-ríni hogy milyen k. drága a zöldség...

De a kert az be van füvesítve mert a szomszédé is milyen szép úgy...

Egy kicsit elfelejtettünk dolgozni nem?

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.02.28. 19:35:56

@Vastag Gyapjúpulóver: tevedsz , nem mindenki szuletik parasztnak , es inkabb tanul hogy a keresetebol a tescoba rohogve fizet

soproni1 2011.02.28. 19:36:54

@BPBP:

Saját tapasztalatból tudom, hogy nálunk a munkahelyen megjelenő dolgozók aránya nem éri el a 80 %-ot. Ez nyugaton 95%.

A külföldi vállalatok petíciót intéztek a kormányhoz, hogy a korrupt háziorvost felülbírálhatná az üzemorvos, mivel idénymunkakor ( disznóölés, szüret, aratás) a dolgozók 30-40%-a betegállományban van. A válasz " nem " volt.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.02.28. 19:38:19

@Vastag Gyapjúpulóver:
Hát akinek a napi min. 8-10-12(folyamatos műszak) mellett van még ideje, és ereje kertészkedni, hajrá! Szüleimnek is hiába magyarázom, hogy nem úgy van, mint régen, amikor 16.00-kor kieset mindenkinek a kezéből a toll, a szike, a kalapács, stb. és aztán hajrá kertészkedni, fusizni, gmk-zni! És persze mindezt úgy, hogy mindenhol ugyanazt a színvonalat nyújtva.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.02.28. 19:40:53

@soproni1:
Értem. És a külföldi vállalatok mikor fognak olyan petíciót benyújtani a kormányhoz, hogy megemelnék a béreket a szülőhazájukban lévő bérek 75%-ára?

Vastag Gyapjúpulóver 2011.02.28. 19:45:12

@version: ööö igen én is tanultam mérnöki és mérnök-közgazdász diplomám van... a szüleim pedig gyári melósok voltak mindketten, csak én lettem ilyen "perverz", és abba a rétegbe tartozom aki röhögve tudna fizetni a teccsóban... de ennek más oka van: nem akarok... mellesleg nekem a kertészkedés inkább kikapcsolódás mint munka...

@BPBP: nem esik ki a kezemből 16:00-kor a munka általában 1/2 7-kor kezdek, és olyan 5-ig dolgozom (DOLGOZOM és nem csak ott vagyok) az nem 8 óra azt hiszem. Azt elismerem, hogy inkább agyilag fáradok le, és baromi jól esik utána kertészkedni...

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.02.28. 19:48:04

@Vastag Gyapjúpulóver:
Értelek én, és nem is konkrétan rád céloztam! Én csak megvilágítottam az "elfelejtettünk dolgozni" fogalmad másik oldalát!

soproni1 2011.02.28. 19:54:12

@BPBP: Ha elérjük színvonalban is a 75%- ukat. Egy befektető másképp gondolkozik.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.02.28. 19:56:04

@soproni1:
Háháhá! Már amikor elposztoltam a hozzászólást, tudtam, hogy ezt még oda kellett volna írnom! Hidd el, mesterségesen vannak ilyen alacsonyan tartva nálunk is bérek! Már nem sok köze van a tudás, színvonalbeli különbséghez! Ekkora gap, biztos hogy nincs a kettő között!!

derelyegrádi szellem 2011.02.28. 20:00:06

@BPBP:

egyetértek.

Azzal azonban nem, hogy soproni1-et megpróbálod arról meggyőzni, hogy ő sem olyan, mint aminek a "magyarokat" beállítja. Ez egy szabad ország, ő azt gondol saját magáról amit akar. Ráadásul - szigorúan saját maga vonatkozásában - még könnyen igaza is lehet. :-)

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.02.28. 20:02:07

@soproni1:
Ja, és hogy egy kicsit konkrétebb is legyek, hogy miért is van elegem a magyar hülye, hülye magyarból, íme:
Magyarország az EU átlag GDP-jének 62%-át állítja elő, míg az átlagkereset az EU átlag 35%-a!!!! Na erre varjál gombot!

Lásd:
GDP: epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Volume_indices_per_inhabitant,_2007-2009.PNG&filetimestamp=20110120133458

Átlagkereset: epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/3/3c/Earnings_in_the_business_economy_%28average_gross_annual_earnings_full-time_employees%29_%281%29_%28EUR%29.png

különvélemény 2011.02.28. 20:09:14

@sárkányfő: "tehát kár volt általad felsorolni mint kiugró előnyét, ha az nem érhető el mindnekinek,"
Ok, akkor átfogalmazom:
A rendkívüli kamat, csak azoknak jár, akik legalább 5 kilót tartanak a számlájukon.
A többi "szerencsétlennek" Csak 3% a kamat és 0 költség, nem úgy mint az ótépés spanjaidnak, akiknél 1200 számlavezetés 5k+ bankkártya, +átutalási díj, +kezelési költség...

Szóval ki csúsztat?

soproni1 2011.02.28. 20:13:28

@BPBP:

Sajnos a hatékonyságunk tükröződik a statisztikában, amit belinkeltél. Hidd el, ez nem a nyugat hibája. Ráadásul valamire való értéket a külföldi cégek állítanak elő. Ez nemcsak az izlésünk fejlődésén vehető észre, hanem a fiatalok globalizálódásán is. A felzárkózás hosszú, de ezt mi nem tudjuk megoldani, sok nyugatot látott fiatal igényességére is szükség lesz. A hangsúly a SOK szón van.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.02.28. 20:18:23

@soproni1:
Na jó veled nem vitatkozom tovább! Haha!
Milyen hatékonyság?? Hogy a megtermelt javak az EU átlag 62%, míg a bérek a 35%-a??? :O

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.02.28. 20:24:24

@BPBP: naja ehhez pedig nem kell sok agy:D

atlbilbaoo 2011.02.28. 20:30:14

1990-ben, az "utolsó békeévben" még tizenkét cukorgyár működött hazánkban. Mára mindössze egy hazai cég, a Magyar Cukor Zrt. "maradt életben".

Kivlov 2011.02.28. 20:30:51

kupleráj az egész ország.
balkáni bérek, nyugati árak. no comment...

Regulator 2011.02.28. 20:35:44

@Vastag Gyapjúpulóver:
"Szóval miattam termelhet itt Hans paradicsomot csak nehogy úgy járjunk hogy itt megtermelt paradicsomot egy határközeli depóba "exportálja" felvéve rá az exporttámogatást, aztán másnap már jön is vissza a magyar boltokba...

de biztosan csak én vagyok paranoiás. "

Nem, megnyugodhatsz, már évekkel ezelőtt a kis cukorcégek nekiálltak 'exportálni', majd 'importálni', természetesen papíron, miközben a szállítmányt még a gyárból sem tolta ki a mozdony..
Nem újkeletű, tizenéve kitalált, és jól működő dolog ez.
Miért is menne ez másképp pl. a zöldségiparban.

soproni1 2011.02.28. 20:39:36

@BPBP:

Olvass a statisztikák mögött. Hidd el, beszédes. Nem bennük van a hiba. Fordított esetben ők állnának 65%-on.

soproni1 2011.02.28. 20:45:25

@BPBP:

Azért kapok pontot a shell kártyámra ?

Vkat118 2011.02.28. 20:50:24

Hál istennek az én családom jobban szereti az egészségét minthogy finomított cukrot egyen nagytételben. Évente talán 1-2 kiló elfogy, az is decemberben....

vkaresz6 2011.02.28. 20:53:20

1: Az árak azért magasak mert a termelők elnyomó jellegű adókkal vannak termelve ezért drágán adják a multi meg hiába hozza be sokkal olcsóbban a cuccot hülye lenne fele annyiért adni mint a sarki kisboltban elég ha 10ft al olcsóbb ilyen bérek melett az is számít úgyis hozzá mennek.

2: Az az ember aki a létminimum határán él és a hónap végén 10 forintokat számol és átkutatja a zsebeit örülni fog ha "lyuk van a seggén". Az ilyen ember nem gondolkodik olyanokon hogy nyugdíjas probléma, eü helyzete stb. csak csinálja a dolgát hazamegy megiszik 2 sört bevesz egy xanaxot és összeesik. Ez jó a kormánynak mert könnyen elmaszatolhatja a valós problémákat. Jó a multinak mert nem vásárolnak elvből kis üzletekben, és jó a külföldnek mert az ő árújuk versenyképesebb.

Én személy szerint abban a szerencsés helyzetben vagyok hogy egy kisebb családi vállalkozás fog 1-2 éven belül a kezembe kerülni, biztos munkahely biztos fizetés ugyanakkor munkámból adódóan testközelből tapasztalhatom (ez nem szerencsés)a szegénység legtöbb vonzatát is. Édesapámnak felajánlották hogy segítenek neki offshore céget létrehozni és a bofeietendő terheket megdöbbentő mértékben csökkenteni ezzel. Ő ezt visszautasította mondván ő magyar és nem fizet az akirkicsodáknak adót csak a magyaroknak. Nos le lehet engem köpködni de nekem ezzel szemben semmiféle elvi kifogásom nincs és nem fogok habozni ilyen dologgal csökkenteni a megdöbbentő mértékű adókiadásokat. Nekem eddig a magyar állam a személyi igazolványomon kívül semmit nem adott viszont annál többet vett el. Mi voltunk azok akik eddig is évente emeltük az alkalmazottak fizetését nem küldtünk el senkit és részt vállaltunk a környék fejlesztésében is. Ezzel szemben azt tapasztaltuk hogy ha megemeljük az alkalmazottak fizetését kevesebbet kapnának kézbe minden egyes alkalmazottat felvételét kegyetlenül megtorolja az állam degresszív árrésen vagyunk ami nem 15-20 hanem 1,5% az állami szervek késve fizetnek de ugyan ezért visszafelé kegyetlenül büntetnek stb. Nekem ez nem kell. Ha a cég offsoreosításával a problémák csak egy részét is megoldom nem fogok habozni. Majd ha egyszer ha nem is offshore jellegű adók csak értelmes adórendszer lesz akkoor visszahozok mindent és itthonra fizetek de senki ne várja el tőlem hogy ne kerüljem el európa (és a világ) egyik legkegyetlenebb adórendszerét ha megtehetem.

soproni1 2011.02.28. 21:00:45

@vkaresz6:" minden egyes alkalmazottat felvételét kegyetlenül megtorolja az állam degresszív árrésen vagyunk ami nem 15-20 hanem 1,5% az állami szervek késve fizetnek de ugyan ezért visszafelé kegyetlenül büntetnek"

Pont itt a lényeg ! Nem támogatni kell a kedves apukát, hanem békén hagyni ! Ezt ugatom 20 éve ! Csak sajnos az inaktívak ( közalkalmazott, munkanélküli, nyugdíjas ) követelik a szemét vállalkozó üldözését.

Nicks2004 (törölt) 2011.02.28. 21:25:59

Régóta figyelem a cukor árát és tavaly meglepően alacsony volt, 160-170 forint csodálkoztam is, hogy ennyire alacsony az ára, amikor régebben 300-310ft, vagy annál több is volt.
Megnéztem az árfolyamokat a tőzsdén és ugyan ezt a mértékű visszaesést mutatta.
Mondtam is a tesómnak viccből, hogy mi lenne, ha vennénk néhány tonna cukrot és eladnánk fél év múlva... hát 100%-os haszon :)

De nem csináltuk meg sajnos xD

Viktus 2011.03.01. 08:18:07

1990-ben, az "utolsó békeévben" még tizenkét cukorgyár működött hazánkban. Mára mindössze egy hazai cég, a Magyar Cukor Zrt. "maradt életben". A gyárakkal együtt a magyar termelők többsége is eltűnt a piacról - a gazdák jórészt uniós nyomásra hagytak fel termesztéssel. Okokról és a részletekről Koczka Zoltánt, a Cukoripari Egyesület igazgatóját kérdeztük.

A gyártás és a termelés visszaesése 2006-ban, az Európai Unió cukorrendtartási reformjával kezdődött. Az unió ekkor tűzte ki céljául, hogy négy év alatt hatmillió tonnával csökkenti az előállított cukor mennyiségét. Az összeurópai cukorkvóta a reform előtt 17,4 millió, a magyarországi pedig négyszázkétezer tonna volt, a gyártott mennyiséget tizenegy és fél millió tonnára kívánták csökkenteni - vázolta a folyamat kezdeteit Kocka Zoltán.

Az EU ösztönző lépéseinek és az alternatív szántóföldi növények jövedelmezőségének hatására a gazdák hetvenöt százaléka hagyott fel a cukorrépatermesztéssel: "A rendszerváltáskor tizenkét cukorgyár működött Magyarországon, az alacsony hatékonyságú feldolgozók bezárása után 2004-re öt üzem maradt meg. Eredeti elképzelés szerint négy cég maradt volna, a reformok után pedig abban bíztunk, hogy legalább három feldolgozó tovább működik, háromszázezer tonnás kvótát termelve. 2006-ban azonban bezárt a kabai gyár, mire a gazdák huszonöt százaléka felhagyott a termesztéssel. (Mivel a gyártó döntött a bezárás mellett, a termelőknek kompenzáció gyanánt ekkor már kisebb összeget kínáltak fel.) 2007-ben a fennmaradt négy gyár közül háromra került lakat így a gazdák további ötven százaléka szüntette be a termelést. Mára csak a Magyar Cukor Zrt. kaposvári gyára üzemel, és mindössze százötezer tonna kvóta maradt meg hazánknak" - részletezte a folyamatot a szakértő.

A hazai cukortermelés tehát kifejezetten nyereséges volt, ám az EU reformjai, az alternatív szántóföldi növények jövedelmezősége, valamint a cukor illetve a cukorrépa árának harminchat illetve negyven-negyvenkét százalékos csökkenése a termelés beszüntetésére ösztönözte a gazdákat.

www.vallalkozoinegyed.hu/20081031/cukorgyartas_alkonya_magyarorszagon

Keresel valamit?

Az alábbi ügyes kis program segítségével kereshetsz a blogon:

Így se? Értesíts egy kommentben, vagy e-mailben hogy utánajárhassak!

süti beállítások módosítása