BLOG

Temetőbiznisz

írta: turner ; 2010.11.02. 10:05 · 1 trackback

Halottak napján után egészen aktuális a hír...

Tudjuk, ma egy temetés súlyos százezrekbe kerül. Az ember nem mérlegel, szeretteinket el kell temetni, a végtisztességet meg kell adni, még ha mélyen bele kell nyúlni a pénztárcánkba.

De vajon jogosan kérnek el horror összegeket a vállalkozók? Ennek járt utána a Mindennapi.hu portál:

Súlyos dolgokat állít egy egyházi temető gondnoka: egyes temetkezési vállalkozók százezrekkel rövidítik meg indokolatlanul a gyászoló családokat. Indokolatlanul pazarló, sőt sokszor nem is teljesített tételeket tartalmaz a borsos végösszeg. Ha egy, különleges extrák nélküli, egyszerű testtemetés után a számla meghaladja a 300 ezer forintot, bőven van ok a gyanakvásra!

A legegyszerűbb tétel, ami ugyan nem jelentős, mégis jellemzi a szakma számos művelőjének hozzáállását, például hamvasztásos temetés esetén az urnabelső tisztítása és kezelése, amiért több mint háromezer forintot felszámolnak, pedig eleve csak gyári új urnákat használnak fel.

A borsos, ám szintén indok nélküli tételek a szállítási költségeknél kezdődnek, van, hogy néhány kilométernyi útért is elkérnek 50-60 ezer forintot. Ugyan ki ellenőrzi?

A pofátlanság teteje. De így van... Ugyan ki ellenőrzi? Ugyan ki meri szóvá tenni?

Szintén visszaélésre ad okot a tárolási költségek kiszámlázásának lehetősége, a test szakszerű hűtésének átlagos költségtétele naponta négyezer forint. Ám sokszor már rég sor került a hamvasztásra és csaknem a ravatalozás napjáig számolják a hűtött tárolás költségét – sorolta a gondnok, aki általánosságban is megfogalmazta: a már említetteken túl, jellemzően szükségtelen, ám látszó tételekre is gyakran rábeszélik a sokszor sokkos állapotban hideg fejjel gondolkodni képtelen hozzátartozókat.

Szintén felmerül a kérdés: ezt ki ellenőrzi? Senki. A vállalkozó meg azt ír a számlára, amit akar...

A legmagasabb tétel a részletező számlákon a testtemetések esetén a koporsó, a szakmában jellemzően és átlagosan 130 százalékos haszonnal számolnak ennél a tételnél.

Ez utóbbi kapcsán forrásunk megjegyezte: a silány minőség elborzasztó következményeket is produkál, hiszen nem egyszer olyan gyenge a koporsó anyaga, hogy amint némi föld rákerül, szörnyű puffanást hallatva egyszerűen beszakad.

Ez az amit senkinek sem kívánok...

Számomra nincs gusztustalanabb dolog annál, mint amikor mások nyomorúságából emberek hasznot húznak. Ráadásul, hogy emberek halálából húzzák bizonyos vállalkozók a hasznot, még gyomorforgatóbb (minden tiszteletem a kivételnek).

Elég szomorú, hogy megoldást sem könnyű (majd' lehetetlen) találni a problémára. Marad hát a lehúzás(?)...


29 hozzászólás : pofátlanság

A bejegyzés trackback címe:

https://kiforditott.blog.hu/api/trackback/id/tr862415375

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: High-tech luxuskoporsó halottaknapjára 2010.11.02. 12:21:18

Otthon, okosan...              Nem is olyan kényelmetlen dolog a halál, ha ezzel a luxuskoporsóval temetik az embert. Őseink az elhunyt után küldték kedvenc lovát és szablyáját, éksz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jim Raynor 2010.11.02. 12:15:34

ami én még nem tudok ép ésszel felfogni, az a "sírhely megváltása" nevű dolog, vagyis hogy - a legtöbb helyen - 25 év után lehet újra perkálni a sírhelyért, különben azt eladják másnak. hát az anyjuk picsáját, azt.

Advanced Flight 2010.11.02. 12:23:14

@Jim Raynor:
Nálunk a családban (sajnos) több alkalommal is kellett a problémával foglalkozni. Saját tapasztalat alapján a legjobb megoldás: altemplomban (esetleg temetőben) urnás temetés. Nem 25 évre adják, hanem 99 évre, ráadásul nem a földbe kerül a hozzátartozó, nem járkálják össze a sírt, nem hugyozza le a csövi; ha templomban van az urnafal, még a virágot sem lopják el.
Árban nagyjából ugyanott van a kettő...

Jim Raynor 2010.11.02. 12:29:12

@Advanced Flight:

ez ok, de nem féltek attól, hogy majd 99 évvel később az ükunokának fogalma sem lesz róla, hogy mikor jár le a sír? és akkor egyszercsak ott figyel valaki másnak az urnája.....

huseeka 2010.11.02. 12:31:32

most halt meg apukám kb 2 hete!
holnap lesz a temetése szent gellért plébánián mivel itt a legolcsóbb.
133e + virág

ugyanez újköztemető 160 + virág
fiumei út 220 + virág.....

ár tartalmazza:
gyertyagyújtási díj 2400 Ft
seprűhasználati díj 3100 Ft
és még sorolhatnám

neten árakat ne keresettek mert kegyeleti okokból nem írhatják ki.

huseeka 2010.11.02. 12:34:01

@huseeka: ja bocs az lemaradt hogy hamvasztásos szóratásos temetés. Koporsós nálunk fel sem merült úgyhogy arról nem tudok nyilatkozni.

Szkifi 2010.11.02. 12:34:35

Nekünk családi vállalkozásban van temetkezésünk (van 4 alkalmazott is) és félve kezdtem el elolvasni a cikket, mert a végén még kiderül, hogy mi is valamit rosszul csinálunk. Most, elolvasva azt örülök, hogy mi nem csinálunk szemétségeket. Mi mindent pontosan számlázunk, nincs susmus a kamu tételekkel meg a napokkal. Minden kilométert egy füzet alapján írunk, ahol le vannak írva a távolságok, de interneten is mindig ellenőrizzük azokat. Az árak nálunk a legalacsonyabbak a környéken (nem Bp környéke), de lejjebb már egyszerűen nem tudjuk vinni. Kell fizetni a törlesztőrészleteket, a az alklamazottak béreit, iroda rezsit stb, és ha csak 4-5 temetés van egy hónapban, akkor a korábbi tartalékainkból tudunk csak bért fizetni.
Van olyan konkurenciánk a környéken, aki egy engedély nélküli (talán még műszaki sincs rajta, olyan állapotban van) autóval szállít néha úgy, hogy nyitva van a raktér hátulja, mert nem fér be a koporsó. 1 embere sincs bejelentve (még a temetés napján sincsenek hivatalosan alkalmazva). Olyan árakon dolgozik, hogy havi 2 temetésből jól megél, utána meg nevet képünkbe, hogy neki így is megy. Évente nevet vált a vállalkozása, hogy maradjon megrendelése (nem nagyon vannak olyanok, akik kétszer is nála temettetnének).

Egyébként meg nagyon sok kenőpénzt kell fizetni a hivatalos szerveknek (nem zsíros borítékra kell gondolni, hanem párezerre mindenkinek), hogy legalább a kórházban kész legyenek a papírok, meg hogy általában ne két hét teljen el az elhunyt halálától a temetésig, hanem pár nap alatt minden papírmunka meglegyen). Nagyon szomorú a helyzet, de ma Magyarországon így "működik" a dolog.

Jim Raynornak : Van közeli rokonom, aki temetőgondnok, ő úgy csinája, hogy ha letelik a 25 év nem adja el másnak (egyébként önkormányzati a temető), hanem küld értesítőt, hogy lejárt a sírhely, de utána nem sem adja ki, nehogy tényleg az legyen, hogy nem kapta meg a papírt és következő héten jönne az anyja sírjához, akiben már más van. Inkább új sírhelyeket ad ki, vagy olyan régieket, ahol már nincs is sírkő, esetleg látszik, hogy több tíz éve nem járt ott senki.

Mylady 2010.11.02. 12:38:25

Nemrég volt "szerencsém" megszervezni egy temetést. A végösszeg ütötte a 400 ezret. Vidéken. És mégcsak nem is volt benne olyan, hogy egyik városból a másikba szállítás (nagy érvágás, ha a kedves rokon egy távoli kórházban hal meg)
Rablás.

Néztem a számlát, nyilván jogos, de olyan tételek szerepeltek rajta, hogy "gyertyatartó bérleti díj"
Konkrétan a ravatalozó használatán és előkészítésen felül a ravatalozó kellékeinek (hangosítás, őrláng, zene, gyertyatartó és gyertya) használatáért még közel 20 ezret fizettem.

A sírhelymegváltás alap.
Ami gáz még szerintem, hogy fizetek a sír kiásásáért, a betemetéséért, a sírhely és környéke rendezéséért.
És persze kommunális adót. 20 ezret.
Ezt mondjuk nem annyira értem.

És amin kiakadtam: az idősek otthonában, ahol azért vélhetőleg gyakran találkoznak halálesettel, azt gondolná az ember, hogy fel vannak készülve és tudják kezelni. Ehhez képest az elhunyt rokonomat "a halott"-ként emlegették, engem "a halott rokona"-ként. A szervezés közben találkoztam kb 10 emberrel. Kb 2 volt, aki részvétet nyilvánított... Ez is sokmindent elárul.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2010.11.02. 12:48:35

A legjobb megoldás a halottat hamvasztani, majd hazavinni. Nálunk a tévé felett állnak sorban a polcon, szép díszes kancsókban, szépen rákaligrafált névvel.

2010.11.02. 13:01:03

@Birca Maxval: azért az is kicsit morbid :)
Kár, hogy van ez a kényszer, csinálni valamit a hullával, megtartani... i8nkávv fényképet, személyes tárgyat tartson meg az ember és ahhoz beszéljen... de nekem könnyű, még nem veszettem el igtazán közelit.

kerecsen2010 2010.11.02. 13:03:47

Na, ezzel kellene foglalkozni a nagy rendcsinálásban, mert tényleg bicskanyitogató, ahogy a halálból (jó zsíros) üzletet csinálnak.

festéktüsszentő hapcibenőke 2010.11.02. 13:09:40

ahogy jóapám mondta, pelenkára és koporsóra mindig szükség van - ennál nagyobb üzletet még nem találtak ki. viszont Halottak napja ma van, tegnap Mindenszentek volt...

húsgombóc · http://husgomboc.blog.hu 2010.11.02. 13:17:36

Most vesztettünk el egy családtagot. Én csak jót tudok mondani, pedig két megye volt érintett (halál helye- temetés helye. Az első önk.tem.vállalat, a második magán cég volt.
Mindkettő rendkívül korrekt és udvarias. Hamvasztásos temetés volt - az első lépéstől az utolsóig 220eFt-ba került.
Szállítással, koszorúval, stb. Szóval minden az adott vállalkozón múlik. Aki egy dologban csibész, az mindenben az, és ez fordítva is igaz.

Peetee 2010.11.02. 13:17:40

@Birca Maxval:
Az is elég beteg dolog... papa-mama otthon figyel a TV felet poralakban........
inkább rendes temetés.

johevi 2010.11.02. 13:21:44

Az "Urnabelső" tisztítása alatt nem a hamvasztót értik? Az biztos, hogy kegyetlen díjakat húznak le, és nem tehet semmit az ember kénytelen elhinni, plusz fogalma sincs ezekről meg kisebb baja is nagyobb ilyenkor...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.02. 13:52:52

Halálom után hamvasszanak el, és szórjanak a Dunába! Előtte járkálhatnak rajtam, és le is hugyozhatnak, ki nem szarja le.

Hozzá Szóló 2010.11.02. 13:57:16

@Jim Raynor: Figyi, én is ezt mondtam, fölháborító. De....

... amikor egy temetőben eltelik 40 év, akkor azt láthatod, hogy dugig van. És kellene másik temető. Mert minden megtelt.

Közben meg mi a valóság? A sírok több, mint felét 10-20 évig nem kereste senki, nem gondozza senki. Amikor már fél évszázadról beszélünk, akkor már arról se lehet szó, hogy egy unoka majd jó fej lesz és kimegy és megkeresi.... mert már annyira benövi a gaz, annyira megsüllyed, hogy nem találsz ott semmit, sőt, még szét is rabolták, ha volt mit...

A sírhelyek, a temetések és ezek a költségek úgyse a halottnak szólnak, hanem a hozzátartozónak.
Amúgy meg, tele vannak az emberek pénzzel. Tény, hogy lehúzzák őket a temetkezésnél, no de amikor több százezret kell kifizetni, sokaknak még akkor is jut egy rakás egyéb baromságra. Legutóbb volt szerencsém többszöri haranghúzatás megrendelésénél ott lenni. Mi a rossebnek? Jobb lesz annak a halottnak, ha fölverik még párszor a falut? Ugyan már...

The_Assassin 2010.11.02. 13:59:19

Nekem is nemrég halt meg apukám
Koporsós temetés volt. semmi extra: 300 000 Ft.
Ja, és ebben nincs benne a sírkőhelyreállítás.
Bp. Óbudai temető.
Legalább nem szakadt be a koporsó.
Nyugodjék békében!

Hozzá Szóló 2010.11.02. 13:59:31

@johevi: Rólam próbáltak lehúzni hűtési költséget, tepsin tartott rokonért.
Előre szóltam, hogy egy büdös vasat nem fizetek, tehetnek egy szívességet. Csak néztek. Nem kell foglalkozni senkivel, nem kell fizetni, oszt' annyi.

quantumboy 2010.11.02. 14:02:04

Van megoldás, mely ugyan nem mindenkinek, de sokaknak elérhető, és szeretném én is használni, amikor én temetek majd el hozzátartozót.

Egyszerűen arról van szó, hogy a lehető legtöbb részfeladatot saját kezűleg fogom elvégezni. Én szállítom a halottat, én ásom ki a gödröt, én eresztem le a leeresztenivalót (rokonok/barátok segítségével), én lapátolom a földet, én helyezem el a fejfát/sírkövet, én ültetek virágot/fát/stb.

Ha muszáj sokáig hűteni, akkor passz, olyat nem tudok.

A koporsó és a fejfa/sirkő kialakítása kérdéses. Nekem ugyan az is megfelelne, ha csak simán bebugyolálnának egy nagy lepelbe, és úgy eresztenének le, de ha valakinek díszes koporsó kell, hát akkor azt megveszem. Sírkőnek is elég egy kis lapos a földre, de ha valakinek nagy kell, hát legyen meg a kívánsága.

És ebben az egészben nem is az anyagi spórolás a legfontosabb, hanem az, hogy a halottat a család kíséri utlsó útjára, nem idegen emberek, így a halott is több tiszteletet kap, és a család is könnyebben megbírkózik a veszteséggel és talán még növeli is az összetartást a közös "projekt". A születés, a beavatási szertartások, a házasság, a halál: ezek családi események az élteünkben, és nagyon nem praktikus "kiszervezni" őket vállakozóknak.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.11.02. 14:02:24

Anyám a nyáron halt meg, hamvasztásos temetés volt, urnaelhelyezéssel, ravatalozás nélkül egy már meglévő sírhelyben. A Farkasrétiben a Temetkezési Vállalat alsó hangon 260 ezret mondott a procedúrára, végül egy temetkezési vállakozó kihozta 170-ből is.

Úgy, hogy dekoráció nem volt, a búcsúztatót én mondtam a sírnál. Ja, és most jön még a másik fele: jövő hét hétfőn megyünk a közjegyzőhöz (64 ezer forint a munkadíja), aztán várjuk, hogy az APEH mekkora örökösödési illetéket (nem adót) szab majd ki...

A temetőben egyébként hallottam pár érdekes sztorit: idős néni kifizette a legjobb fejfát a temetéshez a Temetkezési Vállalatnak, erre volt pofájuk egy rohadt fejfát odaállítani a sírra. Majd közölni, hogy ez van.

Egyszerűbb lenne minden, ha nem adnánk ki a kezünkből a halottaink körüli teendőket, és mi magunk gondoskodnánk a temetésről...

-MCsaba- · http://barsonyszek.blog.hu/ 2010.11.02. 14:16:57

@Birca Maxval: na ezt meg én nem tudnám megszokni - valahogy olyan kényelmetlen (ha ez a jó szó rá..) lenne egy légtérben lenni az elhunytakkal. Biztos egyénfüggő...

A temetkezés meg egy tuti üzlet, mivel egyszer mindenkinek szüksége lesz rá, és itthon a tuti üzleteket az utolsó cseppig kihasználják bizonyos szolgáltatók (tisztelet a kivetélnek). Az pedig teljesen érthető, hogy az érintett nem fog nekiállni reklamálni ilyen helyzetben.

2010.11.02. 14:35:15

Az egész temetősdi egy baromság. Hamvasztás, szétszórás és kész - az élők éljenek és emlékezzenek, amikor eszükbe jut, akkor meg sokkal jobb elővenni egy fényképalbumot pár jól sikerült képpel.
Ki nem állhatom ezt a temetőben kapirgálást, hogy "lerójuk a kegyeletünket"...

Nagyon szerettem nagyapáimat, ezért időnként megnézegetem a képeket, mesélek róluk a gyerekeimnek, sőt, még néha a mai napig megkérem a szüleimet, meséljenek róluk. Egy-egy mindennapi használati tárgyuk a mai napig nálam is használatban van (levélnehezék, sakk-doboz, stb.).

A sírjuknál talán ha párszor voltam, nem is érzem szükségét.
Fölém ugyan biztos nem emelnek semmiféle emlékművet, kemence, azután szórás.

Szkifi 2010.11.02. 14:40:57

@quantumboy: szokott olyan lenni, hogy hozzátartozó viszi a koporsót, egyszer volt olyan is, hogy a sírt is hozzátartozó ásta ki (erre is van szabályozás, mikor, hova milyen mélyre kell/lehet temetni), stb., de például a halottszállításhoz külön halottszállításra levizsgáztatott kocsi kell, amit bizonyos időközönként fertőtleníteni, belülről teljesen tisztítani kell, ÁNTSZnek pedig papírozni stb. Bár ahogy már korábban is említettem van rá negatív példa, hogy "csak úgy bevágják az egyterűbe".

Mylady 2010.11.02. 14:43:55

@quantumboy: Szerintem nem lehet koporsó nélkül, csupaszon senkit sem eltemetni. De lehet, hogy rosszul tudom.

Más: a beszakadó koporsó szerintem azért van, mert lehet kapni bútorlapból készített koporsót. Nem sokkal, de valamivel olcsóbb. Amikor nekem kellett választani, a temetkezési vállalkozó mondta, hogy van olyan is, olcsóbb, de gyengébb minőség. Olyan 60-80 ezerért voltak. A fakoporsók 90-100 ezernél kezdődtek.

Mylady 2010.11.02. 14:47:46

@Brother Love: Én sem szeretek temetőbe járni, kerülöm is, ha csak lehet. Főleg, hogy a sírjainkhoz egy olyan rész mellett vezet az út, ahova gyerekek vannak temetve. Igaz, hogy régi (minimum 50 éves) sírokról van szó, de rettenetes érzés nézni a néhány hónapos-éves gyerekek pici sírjait.

NIMFAS 2010.11.02. 14:59:35

Érdekes, hogy a felsoroltak mellett senki nem beszél a ilyen-olyan felekezetű papok vérlázító árairól!!!

Pár éve nagyapám temetésén akadtam ki. Komolyan mondom, hogy egy általános iskolás szebb beszédet mondott volna mint az a ktsg csuhás!

Pedig nagyapám megígértette velünk, hogy csuhást ne hívjunk a temetésére, mert ő gyűlölte őket mint a szart!

Igaza volt!

Szerintem kötelességük volna, és nem biznisz!

Hozzá Szóló 2010.11.02. 15:01:21

(Kötelező a koporsó?)

NIMFAS 2010.11.02. 15:02:29

Amúgy meg a hideg kiráz ettől a kötelező hangulattól!

Én az elmémben és a szívemben megörzöm őket, minden más csak a külvilágnak szól!

Ismereke fullos vállalkozót, akinek a fia és a felesége autóbalesetben halt meg 2 gyerek maradt utánuk ,akiket a nagyszülők fogadtak be.

Van egy hatalmas fekete márványsírjuk de minek? Az nem hozza őket vissza ...

quantumboy 2010.11.04. 13:17:29

@Szkifi:
És a halott kiadásánál ellenőrzik, hogy szállíthatok-e halottat? Talicskán lehet szállítani? És kézben? Értem én persze a szabályozás mögötti szándékot, mert nyílván nem lenne túl egészséges dolog, ha csak úgy össze-vissza lehetne hullákat szállítani. Csak nem szeretem az olyan, valamire kötelező törvényeket, melyek miatt az ember kiszolgáltatott lesz másoknak.

Keresel valamit?

Az alábbi ügyes kis program segítségével kereshetsz a blogon:

Így se? Értesíts egy kommentben, vagy e-mailben hogy utánajárhassak!

süti beállítások módosítása