BLOG

A mézesmadzag fogságában...

írta: turner ; 2010.05.17. 06:20

Alig telt el néhány óra az új Parlament megalakulása után, az ifjonc pártok (s egy régi), máris annyira beleszerettek a légkörbe, hogy a 200 fős Parlament ötletéről -egyenlőre- hallani sem akarnak. No nem mintha ez számítana, de így a hiteléből veszít mind a Jobbik, mind az LMP -igaz, az MSZP-nek már nincs is miből veszítenie.

Fotó: RTL Híradó

Lássuk, hogy a "nagy öreg" szocik Mesterházy vezetésével hogyan reagáltak a sajtótájékoztatón a kisebb Országház ötletére:

"A kisebb Parlamenttel kapcsolatban fontosnak tartottuk azt megjegyezni, hogy egy ilyen fontos alkotmánymódosításnál hosszabb idő kell a tárgyalásra..."

Hát persze, addig is jár a fizu, a költségtérítés, meg a jérce leves, vargabéles kombó 950 Ft-ért... Mi másért húznák az időt, hisz majd' másfél éve Gyurcsány Feri is felhozta az ötletet ("valami oknál fogva" ebből semmi sem lett...).

Vona Gábor a Jobbik "nevében" nyilatkozta, hogy:

"Erről a kérdésről való döntést nem indokolja semmi fajta politikai vagy társadalmi kényszer..."

Na ennél pofátlanabbat nem is mondhatott volna. Ha a "társadalmon" múlna, akkor még 200-an sem lennének. Persze, most hogy bekerült a Jobbik, így már "nem indokolja semmilyen kényszer" . Gondolom szeretnék kiélvezni ezt a "tolvaj, hazug" világot ők is...

A Lehet Más(?) a Politika szerint a választási rendszert kellene megváltoztatni. Schiffer András elszontyolodott hangon mondotta:

"Nem nagyon látjuk értelmét annak, hogy most 200 főről elkezdjünk vitatkozni, tehát, hogy 200 fős legyen a Parlament..."

NANÁ! Én se látnám semmi értelmét a helyükben...

Mellesleg nem gondolják -főleg az újoncok, akik annyit szidták a régieket- hogy ideje lenne az ország méretéhez igazítani Parlamentünket? Viszonyítás képp nézünk körül a szomszédos országokban, hogy hány képviselő ül a T. Házakban:

Szlovákia

A szlovák parlamentben (Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa) mindössze 150 képviselő dolgozik.

Csehország

A cseheknél a két kamarás parlamentben is összesen 281 politikus hozza a törvényeket.

Szlovénia

Szlovéniában alacsony a népesség, nem is kúrnak be több száz képviselőt -beérik 90-el.

Ausztria

Ausztriában sem olyan zsúfolt a törvényhozás, mint nálunk: 250 képviselő dolgozik az Alsó- és Felsőházban.

Tán ideje lenne kicsit lefaragni. Nem vagyunk sem olyan nagy, sem olyan gazdag ország, hogy ennyi képviselőt zabáltassunk.

Mindamellett az MSZP  és a többi párt is egyenlőre hátradőlhet, hisz a Fidesz 2011 szeptemberéig külön albizottságon keresztül, -az ellenzékkel egyeztetett- választási törvény-módosítást kíván a T. Háznak benyújtani. (Ha viszont nem tudnak megegyezni -így vagy úgy- véghez viszik az alkotmánymódosítást.) Egy darabig marad tehát a -szinte- ingyen kaja, a plusz pénz (a nagy semmiért) mindenkinek.


87 hozzászólás : mszp fidesz lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://kiforditott.blog.hu/api/trackback/id/tr132007937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.05.17. 07:45:59

Az sajnos minden párt számára egyértelmű, hogy leghamarabb a köv. választásokkor (2014, elvileg) lehet létszámcsökkentés. A Fidesz sem azt mondja, hogy a mostani parlamentből akar hazaküldeni 186 léhűtőt.. :(
Ennek tükrében, bár valóban béna a kommunikációjuk a témában, egyik ellenzéki párt sem szidható ilyen egyoldalúan, sztem.

magyar bucó 2010.05.17. 11:08:23

Aki nem tudja, mi a különbség az egyenlőre és az egyelőre között, az ne akarjon okoskodni.
Meg arra sincs lehetőség (és nincs is arról szó), hogy a jelenlegi képviselőket megfosszák mandátumuktól. A következő parlamentről (2014-től) van vita.

appa68 2010.05.17. 11:10:20

Ennek a Parlamentnek a mandátuma - ha jól viselkednek - 2014-ig tart. Namost addig meg van bőven idő kigondolni, hogy mit is akarnak. Egy kicsit elsietett így elsőre ezzel foglalkozni. Persze a népnek tök jól hangzik, hogy bezzeg a fidesz az Igen, megcsinálták...
De jelentősége MOST nincs a dolognak.
Parasztvakításnak jó, lehet róla szép posztokat írogatni. Addig sem a VALÓS problémákra kell az időt fecsérelni a szóvivőknek.
(Egyébként nemzetgazdasági szinten komoly megtakarítást nem jelent a Parlament létszámának csökkentése. Csak jól hangzik...)

zZz 2010.05.17. 11:13:03

Egyelőre és nem egyenlőre.
Mint ismeretes, egyenlőre a tortát vágod (vagy a daraboló gyilkos téged, ki melyik változatot favorizálja).
És most elolvasom az írást.

Platon 2010.05.17. 11:13:39

Az a baj hogy nem látod át a nagy képet.

Nem az a fő probléma imho hogy kevesebb képviselő lesz hanem hogy a 200 hely hogyan lesz elosztva. Nem a 200 fős parlamenttől félnek hanem a választási reformtól. A fidesz sohasem a visszafogott megoldásairól volt híres. A kis pártokban ugye nincsenek - még - megélhetési képviselők, hiszen éppen hogy csak bejutottak, ettől függetlenül persze nyilvánvalóan ezeket a szempontokat sem lehet elhanyagolni.

Mindenesetre a képviselők juttatásán sírni - nem ideértve az adózatlan költségtérítéseket - demagógia. Ez egy fontos munka legyen megfizetve. Bőven kereshetnének többet is szerintem, sőt inkább keressenek sokkal többet de ne legyenek költségtérítések. Szerintem.

_tx_ 2010.05.17. 11:14:41

Az van, hogy neked nincs sok eszed, viszont azt hitted, megfogtad az Isten lábát és most jól lemoshatsz mindenkit. A parlament létszáma ugyanis erős összefüggésben áll a választási rendszerrel (országos listás zavazatok + területi listás szavazatok + töredékszavazatok). Ergo ha elveszel képviselőket, akkor a rendszert is át kell alakítanod (pl. csökkenteni a választókerületek számát).

Vagyis Schiffernek teljesen igaza volt, hogy a lapátot nem a végén kell fogni, hanem a nyelénél. Csak Te képtelen vagy egy ilyet végiggondolni "egyenlőre" [sic!], így azt hitted, valami okosat írsz, pedig dehogy.

Thera 2010.05.17. 11:15:42

Olvasd el az LMP programját. Van benne választási reform bőven, lényegi demokratikus irányba elvive. Mig ha a mai rendszert ráhuzzák egy 200 fős parlamentre az a kis pártokat igy az alternativákat, pluralitást mégjobban elveszi.

Egyáltalán nem hitel vesztésről van szó.
az lenne hitelvesztés ha egyetértenének vele.

Julianus 2010.05.17. 11:16:05

Azért előbb gondolkodni kellene, mikor nekiállsz egyoldalú butaságokat írni. A kisebb parlament ötlete azért került most napirendre, mert ki van adva a csapatnak, hogy látványos, jól hangzó törvényeket kell hozni - a 2/3-dal simán megy. A nép hadd lássa, hogy ezek tényleg mennyire dolgoznak, már az első napon csökkentik a parlament létszámát, az előzők meg ugye semmit sem csináltak, vagy csak rosszat - lásd: populizmus...
Érvénybe viszont csak a következő választáskor léphet - tehát nem a mostani helyüket féltik a többiek. Azon viszont aggódnak, hogy hogyan is lesz ez módosítva, hiszen simán lehet úgy átszabni a körzeteket, hogy a még megmaradt baloldali körzetek is fideszesek legyenek - pl.: összevonnák a XIII. kerületi körzetet a Belvárossal...stb.
Ettől még Mesterházy egy idióta, de ezzel a dologgal most mellényúltál.

Boz Cordolla 2010.05.17. 11:20:36

Még egy kis adalék: Hollandia 16 és fél millió lakosának 225 országgyűlési képviselője van (két kamarában összesen).

tururú 2010.05.17. 11:20:41

"[A]z országgyűlési képviselők száma legfeljebb kettőszáz. A nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb tizenhárom országgyűlési képviselő választható".

ezt a kiegészítést akarják beletenni az alkotmányba, nekem ez nem úgy tűnik, mintha 2014-ben kéne 200 senkit beválasztani, hanem hogy MOST, MOSTANTÓL ennyi a létszám és kész.

belevau 2010.05.17. 11:20:49

Azért nem ártott volna a felsorolt országok mellé odaírni a lakosságszámot is, mert Szlovéniában, Szlovákiában és Ausztriában lényegesen kevesebben élnek, mint Magyarországon. Szóval lakosságarányosan a környező országokhoz viszonyítva nemhogy sok, hanem kevés a tervezett 200 fős magyar parlament.

Egy képviselőre így nálunk 50 000 ember jut, Szlovákiában 35 000, Szlovéniában 22 000, Ausztriában 30 000, és még a hazánk népességével megegyező Csehországban is csak 35 000 ember jut egy képviselőre. Tehát annyira ne örvendezzünk már itt ennek a 200 fős parlamentnek, és pláne ne állítsuk már úgy be, mintha még ez is sok lenne.

aaaaaa_ron 2010.05.17. 11:20:53

Azért az LMP-nek ennél jóval több véleménye van a dologról. Ajánlom figyelmedbe majd a mai Országgyűlési tudósítást. Nem a 200 fővel van a baj, hanem hogy ez így önmagában van. Jellemzően populista megnyilvánulás, mutassuk meg mi milyen jók vagyunk, mert az embereknek elegük van a sok "léhűtő" politikusból, vagyis Orbán is meglovagolja a politikai elit-ellenes légkört, pedig épp az lenne a feladat, hogy úgy kellene dolgozni, hogy politikusnak lenne nem valami szitokszó legyen. Sokkal hitelesebb lenne egy olyan javaslat akár 150 fős parlamentről akár 250 fősről, amely mellé részletezi a választási rendszer átalakítását, ugyanis itt egyéni választókerületeket kell összevonni, esetleg választási típusokat kell megszüntetni, a Fidesz minderről hallgat. Vagy mert nincs egységes álláspontjuk, vagy mert túl népszerűtlen lenne. A választókörzetek átrajzolásával be lehet betonozni a választások eredményét, pl. Szanyi Tibor körzetét kettéoszthatják, odacsaphatják 2 szomszédos fideszes kerülethez.

Egy kósza javaslat a választási törvényről: mi lenne, ha 100 db egyéni választókerületre osztanák az országot és megszüntetnék a területi listát, ilyen kis létszámnál amúgy se lenne sok értelme (20-25%-os párt se küldhetne képviselőt területi listáról). Helyette az országos listáról közvetlenül lehetne szavazni és innen kerülne be a maradék 100 képviselő, ráadásul a listát súlyozni lehetne, a szimpatikusabb képviselőkre plusz szavazatot lehetne leadni. Szerintem valami ilyesmi sokkal elfogadhatóbb lenne az LMP-nek. Nem pedig ez a gyorsan szavazzunk, dobjunk egy darab kenyeret a népnek, és amíg lakmározik, addig mi itt majd jól kitaláljuk-szemlélet.

A nemzetiségek képviselete pedig milyen alapon? Ki választaná őket, vagy delegálnák? Nem adna ez rengeteg lehetőséget visszaélésekre?

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.05.17. 11:23:59

Miért nem egyenesen tízmillió fős a parlamentünk? Miért szarozunk párszáz főkkel?

aaaaaa_ron 2010.05.17. 11:23:59

@aaaaaa_ron: Ja és azt kifelejtettem, hogy a töredékszavazatok is az országos listához mennének, így megmaradna az arányosság elve is.

2010.05.17. 11:24:21

@Platon: fontos munka!!???
Az idealizált álomvilágodban igen.
A mostani magyar vérvalóság meg az hogy a politikusok csak és kizárólag a korrupciónak és a saját mohó kapzsiságuknak a kielégítésén "munkálkodnak".
Ennyire ne szigetelődj el a valóságtól,

Csatmar (törölt) 2010.05.17. 11:24:59

Sok kicsi sokra megy. Nincs olyan kategória, hogy belefér, meg hogy ráér.

Zetek 2010.05.17. 11:26:02

@Damján: Géza, meséld el, hogyan lehetne hazaküldeni 186 képviselőt, ha egyszer megválasztották? Amúgy Ausztriánál azért mondjuk el, hogy nyolc tartomány is létezik, kormánnyal parlamenttel.

Drout 2010.05.17. 11:28:12

Turner, ha buta vagy ne írjál blogot. Bár joga mindenkinek van hozzá...
Ha meg is csinálják a kisebb parlamentet az csak a következő választáson lesz érvényes tehát még 4 év. Hova kapkodjanak?
És hogyan csinálta volna meg az MSZP 2/3 nélkül? Mert akkor a Fidesz ellenezte.

magyar bucó 2010.05.17. 11:31:04

@Csatmar: Olyan, hogy ráér, van. Ez pl. nagyon ráér. Még legalább három év van rá.

7esbusz 2010.05.17. 11:31:49

Szerintem pártonként 1 képviselő elég lenne. Az elmúlt időszakban látható volt, hogy kis kivételektől eltekintve droidok ülnek a parlamentben, önálló véleménynek nincs helye. A képviselőség kimerül a párt által kötelezővé tett gomb nyomogatásában. Elég lenne egy nagyobb tárgyaló, minden "képviselőnek" annyit érne a szavazata, amekkora százalékot kapott a pártja a választásokon. Oszt jónapot.

magyar bucó 2010.05.17. 11:32:57

@tururú: Neked sincs több eszed a posztolónál. A kihirdetés napjától nem választható több képviselő. De ezek már meg vnnak választva. Visszamenőleg nem lehet módosítani.

LZsolt 2010.05.17. 11:37:38

nem egyenlőre, hanem egyelőre.
nem 90-el, hanem 90-nel.

Ezekiel 25,17 2010.05.17. 11:37:39

Egyenlőre = egyenlő részekre osztva
Egyelőre = még egy ideig

Nem akartam a 20. lenni aki beugat erre, de nem bírtam megállni, annyira sokan használják helytelenül a magyar blogszférában, hogy az már fáj. Nem is értem, hogy mi okoz ebben nehézséget.

A 200 fős parlament lehetséges, hogy elég, de ahhoz, a választási rendszer kellene átalakítani. Az biztos, hogy önmagában a létszámcsökkentés az sima népámítás.
A kisebbségek parlamenti képviselete számomra nagyon szimpatikus, illő már megoldani ezt a dolgot.

Egy kisebb létszámú parlamenttel egyébként együtt kellene járjon egy arányosabb, főleg a listás szavazatokon lapuló választási rendszer. Ez azonban nem szolgálja a Fidesz érdekét (jelenleg).

irónika 2010.05.17. 11:38:52

Kedves Posztoló!
Az általad nem méltatlanul szidott politikusoknál csak a posztod méltatlanabb és brutál demagóg. Nem azzal van a baj, hogy 200 fősra akarják csökkenteni a parlament létszámát, hanem hogy mikor és hogy miként. Ma, az első ülés első témája ez, mjad később, úgy 2013-ra majd körvonalazódik a miért. II. Viktor nem azért tette be ezt az alkotmánymódosítást az első ülésre mert jó neki, hanem mert tudja, ma még a sajátjaival ezt el tudja fogadtatni gyakorlatilag tartalom nélkül, később pedig olyan módon tudja kialakítani a végleges változatot, hogy az számára a legbiztosabb győzelmet jelentse. Ugyanis, ha tisztán listát választást csinál belőle, akkor a pártreferenciákat jól tükrözi az országház összetétele, de ha tiszta egyéni kerületet csinál belőle, akkor pedig a legtöbb szavazatot begyűjtő párt akár teljes többségben is kormányozhat. Az idei választáson ha csak listát nézünk a Fidesz-KDNP-nek mindössze 53%-a lenne, azaz éppencsak többsége, ha pedig tisztán egyéni akkor pedig 3 emberen kívűl (Molnár,Szanyi, Tóth) csak ők ülnének a parlamentben.
Ezért nem tetszik ez senkinek, mert gumitörvényt alkot. Igaz, megteheti.

stratez 2010.05.17. 11:39:39

Az utolsó bekezdésednek nincs értelme, hiszen mindenképpen 2014-ben lép érvénybe a kisebb parlament. Az ellenzéki pártok kommunikációja már azért is öngól, mert a Fidesz nélkülük is megszavazza, ha eszük lenne, akkor lelkesen bólogatnának az ötletre, így meg csak valóban segget csinálnak a szájukból.

tururú 2010.05.17. 11:41:24

@magyar bucó: te sem vagy kevésbé bunkó, mint akikről szó van. tényleg, ezt nem lehetett volna normálisan? nem megy?

JackChurchill 2010.05.17. 11:43:02

Azt mégis hogy gondoltad? H majd holnap kizavarják a képviselők felét v mi, és mégis h szeretnéd h csak fideszes maradjon? Az mért ír politikáról aki ennyire nem gondolkodik?
Ne mond h nem volt az első pillanattól egyértelmű h ez csak a következő választásokra vonatkozik. Akkor meg minek?

borovi 2010.05.17. 11:43:04

rohadjon meg az összes politikus. akkor aztán lehetne jótékonysági célokra használni a kiürült parlamentet.

gpetersz 2010.05.17. 11:43:31

Szerintem is hülye vagy. Ez 2014-et jelent. Mindegyiknek igaza van abban, hogy Ovi most ne ezen rugózzon.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.05.17. 11:44:42

csak a gond az, hogy ha nem akar a szabálysértő, mentelmi joga mögé bújkáló vona gabika meg a többi fasszopó vitatkozni, akkor ne tegye. nélkülük is kitűnően meg lehet szavazni ezt.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.05.17. 11:45:54

@JackChurchill: hogyhogy akkor meg minek? Megint "elfelejtődik" vagy egyéb. :)

Öreg Sam 2010.05.17. 11:45:56

Úgy gondolom,hogy ha a Fidesz van olyan Grál lovag (sic),hogy a pártok teljes! egyetértésével változtat a képviselők létszámán,akkor a teljes választási strukturát is egyetértéssel kell átalakitani.A mostani kicsit torz,erősen megyékre!településekre van kihegyezve,nem a választók közel azonos létszámára.A mai állapot természetesen nem változtatható,négy év van rá,hogy ezt a kényes alkotmánymódositást teljes konszenzussal lehessen megszavazni.Nem hiszem,hogy OV olyan módositást nyomna le a Parlament torkán,ami adott esetben visszaüthet.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2010.05.17. 11:46:04

Megjegyzés: Egyik nyilatkozatban sem látom azt a véleményt, hogy elutasítják az ötletet.

Egyébként meg:
"ha szakmai alapon indult volna (vagy indulna el) az egyeztetés a kialakítandó rendszerről, akkor a legutolsó dolog lett volna az, hogy hány fős végül is a Parlament. A szakértő szerint ez olyan, mintha a gombhoz varrnánk a kabátot."

lásd itt:

hirextra.hu/2010/05/17/a-fidesz-a-gombhoz-varrja-a-kabatot/

Spiro 2010.05.17. 11:46:09

@Zetek:
Nagyon egyszerűen meg lehet oldani a kisebb parlament kérdését.

Fidesz beterjeszti a 200+13-as indítványát (és amit még akar), azt a parlament 2/3-dal elfogadja.
Ezt követően a parlament feloszlatja magát, és a köztársasági elnök új választásokat ír ki.
3 hónap múlva már csak kisebb új parlamentünk lesz.

Ehhez nincs viszont politikai akarat, és bátorság a FIDESZ-ben (illetve nekik ez most nem érdekük, a szavazók, finanszírozók pedig le vannak szarva).
Ez a 1/3-ban lévő pártokat nem nagyon érintené, mert úgy sincs érdemi súlyuk jelenleg (azaz valójában mindegy, hogy bent vannak, vagy kint vannak).

katjatjuta2 (törölt) 2010.05.17. 11:47:11

Az LMP kompletten a választási rendszert akarja újra szabályozni, aminek a kisebb parlament koncepció csupán egy része.
A híradásokban persze csak ez az egy mondat lett kiragadva, ami csupán az LMP elleni unszimpátia keltésre jó.Meg persze arra, hogy az ilyen piszok demagóg blogokban írni lehessen róla.

A hír így szemen szedett hazugság, de persze egyszerű és lehet fröcsögni róla.
Ha bárki a VALÓSÁGRA kíváncsi az LMP álláspontjáról, keresse a honlapján.

csá

kristofnagy 2010.05.17. 11:53:15

az, hogy hány fő ül a parlamentben, az tök mindegy, a lényeg az, hogy milyen a választási rendszer. Pont ezért 200fős parlamentről kiabálni populizmus (tőlem lehet, csak tudni kell, hogy ezzel nem lehet komolyan spórolni)

levee 2010.05.17. 11:53:18

Eleve teljesen lényegtelen alkotmánymódosításról van szó, mivel a parlamenti létszámot az OGy. választásról szóló törvényben kell rendezni (jelenleg: 1989. évi XXXIV. tv.). Ez csak deklaráció, szerintem a végén nem lesz belőle semmi. 1994-98 között is volt egy Ogy. határozat az új Alkotmányról és arról, hogy más lesz a választási rendszer, aztán semmi nem lett belőle.

386 fő sok, 250 lenne az arányos, viszont vigyázni kell, hogy az egyensúlyokat ne kúrják el nagyon, mert az árt a kis pártoknak. Eléggé komoly matematikája van a választójognak, az egyik legnagyobb visszaélési lehetőség a nagyok számára.

levee 2010.05.17. 11:56:25

@Spiro: igazad van, végtelenül racionális lenne a Fidesztől, ha most 263 fős többséggel fogná magát és feloszlatná a parlamentet a kisebb parlament kedvéért. Mindezzel gyakorlatilag megint kockára téve a kétharmadnak már csak az esélyét is. Bezzeg amikor Gyurcsány papolt kisebb parlamentről, senki nem írta azt, hogy GyF akkor volna tökös legény, ha változtatna és feloszlana az Ogy. :)

Iridium 2010.05.17. 11:56:52

Most 25.000 emberre jut egy képviselő, utána 50.000-re jutna. Szerintem jól hangzik, nincs szükség ennyi emberre.
Az önkormányzati reformról lehet már valamit tudni? Ott is van néhány ingyenélő. (Tisztelet a kivételeknek mindenhol, mert persze valamennyi azért kell belőlük)

Medencefűtés · http://sun-pool-heating.com 2010.05.17. 11:57:02

És mi lesz a sok fapaddal?
De gyorsan hozzák is meg ezt a döntést, nehogy később meggondolják magukat.
Márcsak a mentelmi jogot és a visszahívhatóságot kell elintézni és máris jó alapokon lennénk.
Szívesen járnék népszavazni, ha egy korrupt, gátlástalan nagypofájú képviselőt kellene visszaküldeni a magánszférába.

vabatahtlik · http://bajszos.freeblog.hu 2010.05.17. 11:57:06

Hello!
Érdemes lenne az idézett nyilatkozatrészletekhez linkelni az eredetit is! (Akár utólag is.)

Wiseacre_ 2010.05.17. 11:59:32

Jellemző hozzáállás, valóban úgy viselkednek, hogy most már nem sürgős semmi. A Fidesznek sürgős, mert megígérte és ennek véghezvitelét semmi nem akadályozza. Az érvényessége úgyis a következő ciklustól lesz. Addig szépen mindent kitalálnak hozzá.

tölgyes 2010.05.17. 12:00:55

A fidesz az elmúlt ciklusban 72 alkalommal terjesztette be az OGY csökkentésére tett javaslatát, de az MSZP többség még azt se engedte hogy tárgysorozatba vegyék... Ezért aki itt amiatt nyafog, hogy csak a következő ciklusban lesz mód a változtatásról az fogja vissza magát.

A két kis párt és az MSZP úgy látszik tartós vereséggel és kis frakcióval számol, ezért félnek a csökkentéstől... Féltik a kádereiket állását... Igaz az önkormányzatok képviselőinek csökkentése okoz neki most nagy gondot. Képzeljék el az MSZP-t. Ha csak a jelenlegi önkormányzati poziciójukat őrzik meg, akkor is elvész a képviselőhelyeik 50%-a.. ha ehhez további pozícióvesztés társul, akkor felfalják őket a vidéki káderek... hisze már így is.

A kisebb parlamentről hamar meglesz a döntés. Az lesz a vita tárgya, hogy miként alakítsák ki a körzeteket...Minderre azért van szükség, mert ma van olyan körzet, ahol 35.000 és van olyan körzet ahol 80.000 ember ad egy képviselőt... vagyis nem egyenlő a szavazók szavazatának értéke.

A másik két párt, az újak, pedig egyszerűen csak segget csinálnak a szájukból.. ráadásul ők se számolhatnak a kádereik elhelyezésével.

levee 2010.05.17. 12:01:22

@Medencefűtés: a mentelmi jogot nem megszüntetni kell, hanem átalakítani. A mentelmi jog egyáltalán nem káros dolog, és eredeti értelme szerint arra lett kitalálva, hogy a mentelmi jog által védett személyek ne eshessenek áldozatul politikai csatározásoknak, feljelentgetéseknek, és hogy végtére is, törvényben rögzítve legyen parlamenti felelőtlenségük mértéke is.

Ahogy Günther Antal kiválóan megfogalmazta a "a parlament tagjának sérthetetlensége nem egyéni jog, hanem közjogi garantia". A mentelmi jogi szabályozás átalakításra szorul, mégpedig olyan mértékben, hogy az ne a parlamenti képviselők feudális előjoga legyen, hanem valós védelmi funkciót ellátó jogintézményként lehessen rá tekinteni. Egyébként rossz nézni, hogy mennyire tájékozatlanok az emberek mentelmi jog kérdésben, és hogy mennyire manipulál a Jobbik is ennek kapcsán: a mentelmi jog nem vonatkozik az államtitoksértésre, a rágalmazásra és a becsületsértésre, valamint a képviselők polgári jogi felelősségére, a többi esetben pedig ezt a jogot az Országgyűlés felfüggesztheti. Ugyanakkor nem tagadom, hogy pont ezzel kapcsolatban kerültek elő a visszaélések, például Dávid Ibolya és Herényi Károly UD Zrt.-s ügyében máig nem lehet az eljárásokat lefolytatni, mivel az említett két MDF-esnek a parlment nem függesztette fel a mentelmi jogát. Sőt, Hagyó Miklós is szabadlábon garázdálkodhatott, mivel csak miatta a parlament már többször nem ült össze ülésezni, hogy felfüggeszthessék a mentelmi jogát.

A mentelmi jogi szabályozást véleményem szerint funkcionális alapon kellene átalakítani, így tehát a képviselői jogállás részévé kellene tenni, annak tartalmához kellene igazítani. De létezik másik út is, a Kukorelli István által javasolt változat szerint territoriális elven kellene a mentelmi jogot szabályozni, vagyis hogy a törvényben utaljanak az Országgyűlésre, a bizottságokra és a képviselőcsoportokra, s így a mentelmi jog egyedül az ott kifejtett megnyilvánulásokra vonatkozzon. A funkcionális megoldást szemlélteti a belga, a francia, a görög, az olasz, a lengyel és a portugál példa, míg a territoriális elvet a dán, illetve a holland alkotmányokban találhatjuk meg. Egy fontos dolgot a végére: a mentelmi jog sosem jelentett büntethetetlenséget, az elévülés ilyen esetekben nyugszik.

Spiro 2010.05.17. 12:06:12

@levee:
Én eleve elvetem a pártok szükségességét az informatika mai fejlettségi szintjén (bármiről lehetne népszavazni SMS-ben, vagy interneten).
Azaz a fenti felvetésem az ország szempontjából legracionálisabb kimenetet jelenti.

Másrészről a FIDESZ jelenlegi 2/3-val a kisebb parlament elfogadása mellett azt is felvethetné, hogy az alkotmányt, és minden más törvényt 50%+1 szavazattal lehetne módosítani, így ha az újra kiírt választásokon csak ennyit szereznek, akkor úgyan olyan helyzetben kormányozna mint most a 2/3-dal.

Nem nekünk kell a pártokhoz alkalmazkodni, hanem nekik hozzánk. :)

blacklord 2010.05.17. 12:06:31

Tényleg epic fail így kiemelni kötőjelekkel saját nyelvtani hibádat... :-)))) A témához: bár tényleg teljesen elsietett a dolog, ugyanakkor jó jelzés, mert azt mutatja, hogy a rendrakásból nem hagyják ki a politikát sem - az eddigi összes "majd megváltoztatjuk a választási rendszert"-ből eddig láttuk, hogy mi lett...

odamondó 2010.05.17. 12:07:06

2014es ügyről dönteni per pillanat a válság közepén amikor hullik szét az ország... Hát ez is egy fasza kis látszatintézkedés ami a saját szavazóikat lenyugtatja hogy na lám a fidesz tesz valamit. a válsággal meg majd nem lesz semmi kb.

levee 2010.05.17. 12:10:50

@odamondó: nem védem a Fideszt, de a kormányok első intézkedései már azonnal látszatintézkedések. Kormányprogram elfogadása nélkül nem alakulhat meg a kormány (törvényileg kötelező), nézd végig az utóbbi 20 év programjait. Látszatfelvetések, nagy szavak. A kormányzás első szakasza mindig egy picit patetikus.

stratez 2010.05.17. 12:15:07

Hogy lehet valaki annyira hülye, hogy úgy gondolja, megszavazzák a 200 főt, holnap meg elzavarnak 186-ot. Ezeket a képviselőket megválasztották, semmilyen alkotmánymódosítással nem lehet kirúgni őket. Viszont az őszi önkormányzatin már a csökkentett önkormányzatokra szavazhat a jó nép, tehát, ha úgy tetszik, az azonnal érvénybe is lép. Nem isten állatkertje nagy, csak a kerítés alacsony...

Bozdurgán 2010.05.17. 12:16:28

CSAK a képviselők számának csökkentése valóban értelmetlen,az azt jelenti, hogy tovább távolodott a népképviseleti demokrácia eszményképe.Minél több embert képvisel 1 ember annál kevésbé fog neki sikerülni.És minél kevesebb a létszám annál aránytalanabb a képviselet.

természetesen a lista megint értelmetlen, mert értelme a felsorolásnak akkor lenne, ha a népesség fügvényében látnánk a listát,vagy egy olyan összehasonlítást, hogy 1 képviselő átlagban hány embert képvisel:
Szlovákia: 36073 ember/képviselő
Csehország: 37276 ember/képviselő
Szlovénia: 22777 ember /képviselő
Ausztria: 33265 ember /képviselő
Magyarország: 26420 ember /képviselő jelenleg 50991 tervben.
Szerbia: 29517 ember /képviselő

A környező hasonló nagyságú országok összevetésében látszik ,hogy kb 300- 340 fősnek kellene lenni, ha környező országok átlagát akarnánk hozni.

Persze lehet cél ukrajna ahol 100000 emberre jut egy képviselő, vagy lengyerország ahol 60e re de ez pont nem az a szám amit csökkenteni kellene. szerintem.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.05.17. 12:17:07

Ezek a Fidesz kamulépései, látszattevékenység, álca.

Az egész választási rendszert át kell alakítani majd, ezzel együtt csökkenteni kell a létszámot is. De nem így ad hoc!

A nép népszavazással elvetette a kettős állampolgárságot.

Most a Fidesz szembe megy a néppel és csak azért is?

5,5 millió polgár -a kétharmad- nem szavazott a Fideszre!

Iridium 2010.05.17. 12:17:57

Már idén is lehetett volna 200 fős parlament, ha a Fidesz nem szavazza le annó. Egyébként Gyurcsány ötlete volt, ahogy az önkormányzati képviselők számának felezése is. Akkor leszavazta a Fidesz az ötletet. Most ugyanazt a javaslatot mégicsak végigviszik. Persze az emberek 4 évet buktak.
Mi a fészkes fene folyik otthon?
(egy külföldön élő kérdezi pártoktól függetlenül)

nol.hu/belfold/a_fideszen_bukott_el_a_200_fos_parlament

Medencefűtés · http://sun-pool-heating.com 2010.05.17. 12:18:53

@levee: Biztosan van a családodban érintett politikus.
Nehogy már egy tilos büntetés vagy gyorshajtás miatt mentelmi jog legyen? Fizesse ki, ha nem, akkor jelentsék fel érte és ha nem fizeti ülje le! Sőt, dobják ki a országgyűlésből is.
Mi ebben a nagy dolog? Majd választunk egy jobbat.
Feltételezzük a magyar "független" bíróságokról, hogy egy névtelen feljelentésről meg tudják állapítani, hogy van e valóságalapja, de ha egyből nem is tudják addig úgysem tartóztatják le, amíg ki nem derül, normálisan sem.

magyar bucó 2010.05.17. 12:23:56

@Spiro: Semmi fontosról sem lehet szavazni sem sms-ben, sem az internetem.
A választás TITKOS és EGYENLŐ.

stratez 2010.05.17. 12:25:32

Mennyien írogatnak itt összevissza mindenféle baromságot. Először is, ahhoz, hogy az őszi önkormányzatin már a csökkentett létszámú önkormányzatokra lehessen szavazni, elkerülhetetlen, hogy az országgyűlési képviselőkkel kezdjék. Az ugyanis morálisan elfogadhatatlan lenne, ha az önkormányzatokkal kezdenék. Szó sincs tehát valamiféle piár létszámcsökkentésről, a sürgősséget pedig éppen az indokolja, nehogy kifussanak az időből.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.17. 12:26:16

@odamondó: "2014es ügyről dönteni per pillanat a válság közepén amikor hullik szét az ország..."

Az ilyen intézkedéseket mindenképp a ciklus elején kell meghozni, amikor még nem látszik, hogy négy év múlva, amikor először alkalmazzák, ki lesz a győztes, így nehezebb olyat összehozni, hogy csak az egyik pártnak kedvezzen, hisz addig még sok minden változhat.

elfelejtette 2010.05.17. 12:27:07

A Fidesz jol csinalja, az ellenzek nyomoronc. Epp eleg idejuk lesz megvitatni az uj valasztasi szisztemat. Ne is hasonlitsuk mar Feri eloterjesztesehez a helyzetet, amiben tisztan listas valasztasi tv. volt hozzacsapva, nagyon jol tudta a tulmozgasos, hogy eselye sem lesz, hogy azt megszavazza a Fidesz.

elfelejtette 2010.05.17. 12:31:49

Egyebkent meg a posztiro nem tudom, mit nyavalyog. Vegre van esely arra, hogy egy kormanyero ezt meglepje, es most az a baja, hogy nem azonnal? Eddig esely sem volt ra, az egesz egy PR volt a partok reszerol, nagyon jol tudtak, hogy semmi nem lesz belole. Egyebkent ha egy kepviselot megvalasztanak, az mar ott marad addig, amig a mandatuma szol, nincs olyan, hogy menet kozben "hazakuldik".

Pollack 2010.05.17. 12:31:55

Az LMP kisebb parlamentet akar, de egyúttal új választási törvényt is.
A Fidesz javaslata a 200 főre önmagában így semmi, mert a lényeg hiányzik belőle. Azaz miként jönne létre az új rendszer, lenne-e listás mandátum, vagy az angol rendszert vennénk át? Ez utóbbi Mo-on nem lenne jó, mert a kis pártoknak a jövőben még csekélyebb esélye lenne bejutni a törvényhozásba. Ezzel gyakorlatilag befagyna a magyar pártrendszer. Jelen állás szerint ez az egypárt-rendszer felé vezető út legnagyobb teljesítendő etapja lenne.
A 200 fő elég lenne, de csak akkor lenne jó, ha az egyéni és listás rendszer ötvözete lenne, megőrizve a választási rendszerünk szerintem hasznos sajátosságát.

salander 2010.05.17. 12:32:30

A "Parlamenti Naplóban" magyarázták egy órája, hogy be lesz ma nyújtva a választási törvény is.

Előre annyit mondott róla a Fideszes, hogy megszűnnek a területi listák és lesz helyette országos lista; és emellett és az egyéni helyek mellett lesz még 30-40 kompenzációs lista útján kiosztott hely is.

Psyman 2010.05.17. 12:32:44

Számomra ez az LMP első negatív megnyilvánulása. A Jobbikon meg az MSZP-n nem lepődtem meg.
Pedig nyilvánvaló, hogy kisebb parlament kell, felesleges a 386 képviselő.

DiabloCorsa 2010.05.17. 12:33:40

176 képviselőt választottak meg. Pont.

A hiányzó 24 helyen lehet vitatkozni az ellenzéknek.
A 268 fideszesből 1 perc alatt kivonulhat akik nem egyénileg jutott be. Ez nem kérdés, ezt ők előre tudták.

A maradék helyért fog hisztizni az ellenzék.

elfelejtette 2010.05.17. 12:35:32

@Pollack: A Fidesz is uj valasztasi torvenyt fog eloterjeszteni. Albizottsagot hoznak letre, aminek 2011 szept. 1.-ig meg kell egyeznie az uj valasztasi torvenyben. Ha addig nem egyeznek meg, akkor jon a Fidesz javaslata, ami jelen pillanatban be lesz nyujtva, de nem fogja targyalni a parlament.

salander 2010.05.17. 12:36:02

@Psyman: Mi az isten a negatív megnyilvánulás? Nem az a kérdés, hogy lehet-e kevesebb képviselő; hanem hogy miért pont 200... Mert nem a "végeredményhez" kell igazítani a modellt, ha arányos képviseletet akarsz.

Medencefűtés · http://sun-pool-heating.com 2010.05.17. 12:37:50

@Pollack: Az LMP-nek most lesz 4 éve, hogy felmutasson valamit. Ha sikerül, akkor bekerülnek, ha pedig nem sikerül akkor minek kerüljenek be? Azért mert jó képviselőnek lenni az nem indok.

magyar bucó 2010.05.17. 12:38:31

@DiabloCorsa: Ha szerinted a pártlistás képviselők hazamehetnek, akkor három nem fideszes képviselő marad. Ezt akarod?

Feri nagyapa 2010.05.17. 12:39:15

Szerintem csak területi listák kellenének, ami prefernciális választójoggal járna: a pártok megyénként (a nagy megyéket esetleg két-három választókörzetre bontva, Budapestet meg többre)felállítanák a listáikat, a választók meg a részükre biztosított kb 5-8 szavazattal kiválasztanák azokat, akiket képviselőnek kívánnak. Akár úgy, hogy több párt jelöltjei közül is lehessen szemezgetni... Úgy gondolom,hogy ekkora körzetben még nagyjából ismerik az emberek a jelölteket, kvázi egyéni képviselőként is működhetnének, ugyanakkor az arányosítás is meglehetne.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.05.17. 12:44:22

@stratez:

Oszt új választást 2004 előtt lehet-e kétharmaddal csinálni?

Feri nagyapa 2010.05.17. 12:44:25

Amúgy meg 180-200 fős alsóház és kb 50 fős felsőház kellene. A 200-hoz hozzácsapni a 13 kisebbségit nagyon rendszeridegen megoldást jelentene. A felsőházban meg lehetne oldani a kisebbségek, egyházak, szakszervezetek, ... képviseletét. Lehetne pl. véleményezési, újratárgyaltatási, alkotmánybírósági eljárás kezdeményezési jogkörük, esetleg meghatározott esetekben (pl. Alkotmánymódosítás)egyszeri vétó vagy éppen törvénykezdeményezési lehetőségük.

Feri nagyapa 2010.05.17. 12:45:14

@portis: Igen, fel kell oszlatni az országgyűlést. Ez mehetne.

DiabloCorsa 2010.05.17. 12:47:36

@magyar bucó:
Akarja a franc, de megtörténhet.

levee 2010.05.17. 12:49:45

@Medencefűtés:az, hogy levezetek egy jogi kérdést (szakirodalmi vita), rögtön azt jelenti, hogy van a családomban érintett? :)) Soha egy politikus nem volt a családban, remélem nem is lesz. Én pusztán a jogi részéről érveltem, nemzetközi példákkal vegyítve. Ha ez neked csak odáig jutott el, hogy a politikusokat védem, akkor a vita lényegét nem érted.

portis · http://www.online-szallas.com 2010.05.17. 12:50:31

@Feri nagyapa:

Bizony-bizony... egyesek itt nem birnak elég nagy léptékben gondolkozni!

sativum 2010.05.17. 13:00:26

@appa68: lehet,hogy korai de gondold el három év mulva hozzányulni a létszámhoz. Akkor biztos pillanatnyi érdek szerint lenne az átalakítás.
A németek ha jól tudom az ilyen döntéseket annyival előbb hozzák meg, hogy mindenkép kizárt legyen a napi érdek figyelembe vétele.

Medencefűtés · http://sun-pool-heating.com 2010.05.17. 13:02:55

@levee: Hát mivel a mentelmi jog a politikust védi te pedig a mentelmi jogot, így nem nehéz kikövetkezteni, hogy kiket is védesz a választópolgár helyett:) Csak ezért gondoltam, hogy érintett lehetsz. Én is az MSZP-re szavaztam volna, ha egyik szerettem hozta volna haza a lopott állami pénzt :)

A mentelmi jogot valószínűleg nem állampolgári indíttatásra vezették be, hogy védjék szeretett politikusaikat. De ezt hagyjuk is ez nem az a topik. Most örüljönk annak, hogy fele léhűtőt hazaküldik :)
Remélem az önkormányzatokból is :)

levee 2010.05.17. 13:23:12

@Medencefűtés: nem, más a mérce. Én nem feltétlenül tartom a jogállamiság mércéjének a mentelmi jogot, de nagyon buta elképzeléseket olvastam már ezzel kapcsolatban, és részint erre reagáltam. Az MSZP-s hasonlatot nem is értem, annak fényében, hogy ez a téma most nem politikai állásponttól függ (ráadásul nem vagyok MSZP-szavazó).

"A mentelmi jogot valószínűleg nem állampolgári indíttatásra vezették be, hogy védjék szeretett politikusaikat."

Nagyon hosszú téma. Abban az időben, amikor ez kialakult, megvolt ennek a maga államelméleti háttere. Hogy ma ez mennyire indokolt és mennyire nem, azt a jogalkotóknak kell eldönteniük. Ha elolvastad amit korábban írtam, én is pont arra utaltam, hogy a két nagy rendszer közül kellene választani, mert ez a magyar út járhatatlan. Funkcionalitáshoz vagy helyszínekhez kellene kötni a mentelmi jogosultságot, így volna korrekt: magyarán, hogy a bizottsági/parlamenti/stb. munkával összefüggésben. Ennél világosabban nem tudok fogalmazni...

nagyza 2010.05.17. 13:26:06

Ez milyen színvonaltalan szar blog.
Csak fikázás van rajta, egyetlen értelmes vitára alkalmas vélemény sincs. Talán a kommentek közt, de régen rossz ha egy blogon csak a kommentek érdekesek. Erre vannak a fórumok.

Artie 2010.05.17. 13:33:34

Fantasztikus egy blog!

A kétmilliós Szlovénia 90 fős vagy az ötmilliós Szlovákia 150 fős parlamentjéhez képest nem is rossz a magyar 386... Na jó, főleg az elsőhöz képest.

Sikerült saját magadnak bebizonyítanod, hogy mekkora marha vagy.

Arról nem is beszélve, hogy a Schiffernek teljesen igaza van, rohadtul mindegy, hogy 200 vagy 386 képviselő van, a pénzt nem ez viszi. Előbb a választási rendszer aránytalanságait kell megszüntetni (53%-nyi szavazattal laza kétharmadot szerezni... Viktorra szavazott a választókorúak egyharmada... Szóval akkor ne 2/3 helyett akarjon 3/3 kormányfője lenni, hanem 1/3 helyett).

A többi marhaságodat (2014 előtt szó nincs, szó nem lehet kisebb parlamentről) már szétszedték mások.

Pollack 2010.05.17. 13:33:40

@Medencefűtés: Amikor a kis pártokról beszélek, akkor nem csak az LMP-re gondolok, mivel remélni tudom csak, hogy a következő években lesz még pár új párt - persze nem a régi, levitézlett politikusok kreálta formációkra gondolok.
Tehát kell a listás rendszer is, kell az alacsonyabb küszöb is, a KC-rendszer eltörlése is. Tehát ha már kisebb Parlamentről beszélünk, akkor lássunk tisztán, a Fidesz álljon elő a farbával, és mondja meg mit akar ezeken a területeken. De ami a legfontosabb: a HOGYAN-t is írja le!

Artie 2010.05.17. 13:39:45

@Spiro: Ühüm, és amennyit megspórolnánk a kisebb parlamenten, azt kifizetnénk a választásokra (kb. 7 mrd HUF).

Bravó.

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.05.17. 13:40:19

@tölgyes: @Zetek: &@all

Semmi gond nincs a 200 fő tákolmányba iktatásával. Világos, hogy
1) most még le tudja ezt nyomni OV a párt torkán, és így előre kényszeríti ki a megegyezést egy új vál. tv-ről. (2012-2013 közt majd kidolgozzák) : hatalomtechnikai ok
2) ideális szimbolikus lépés a választók felé : populista ok
Ez így a Fidesz részéről érthető, mint ahogy az is, hogy nem fogják a kényelmes 2/3-dal feloszlatni a mostani parlamentet. (Szép szimbólum lenne, de bődületes naivitás...)

A gond azzal van, hogy ennek kapcsán a slepp gyalázza a két, eddigi pártlogikától (még talán) mentes új pártot. Mind a Jobbik, mind az LMP nyilván a kérdés átfogó rendezését akarja, ezért nem kóser nekik a nevüket adni az így önmagában parasztvakító lépéshez. Teljesen igazuk van, ez a 200 bizony NEM érdemi döntés! Ideje lenne megszokni, hogy más, új hangok is vannak a politikában... - A zemeszpéről nem nyilatkozom, mindez rájuk nem vonatkozik, ők már bizonyítottak :)

Artie 2010.05.17. 13:45:27

@sativum: Tisztán listás szavazás, oszt annyi. Az az egyetlen arányos, ép elméjű megoldás. És akkor mindegy, hogy mikor alakítják át.

elfelejtette 2010.05.17. 15:01:35

@tölgyes: "A fidesz az elmúlt ciklusban 72 alkalommal terjesztette be az OGY csökkentésére tett javaslatát, de az MSZP többség még azt se engedte hogy tárgysorozatba vegyék..."

A Fidesz sem gondolhatta azt, hogy majd o fog diktalni ellenzekbol. Nyilvanvaloan latszik, hogy idaig azert nem tortent ez meg, mert esely sem lett volna kidolgozni egy olyan rendszert, ami megfelel a parlament 2/3-a szamara. Most van 2/3, most meg lehet csinalni.

Nyilvan olyan rendszer lesz, ami nem fog nagy hatranyt okozni a Fidesznek, tehat nem lesz tisztan listas rendszer, nagy valoszinuseggel nem lesz ketkamaras parlament, meg mezeskalacshaziko sem lesz, de mar csak azert is jo lesz, hogy lecsokken a letszam, mert akkor vegre lekerul a napirendrol a letszamkerdes. Szerintem ez mar onmagaban is nagy elorelepes ahhoz az allapothoz kepest, hogy elegendo politikai ero hianyaban csak beszelnek rola, idorol idore elorangatjak a dolgot, aztan lofasz sem tortenik.

sativum 2010.05.17. 15:02:03

@Artie: Nálunk a képviselők közül a listásak mindig alulmúlják az egyénieket.Sokkal érdekesebb lehet a visszahívhatóság. Erről mi tudnánk igazán mit mondani. Rösteljük is magunkat emiatt.

Keresel valamit?

Az alábbi ügyes kis program segítségével kereshetsz a blogon:

Így se? Értesíts egy kommentben, vagy e-mailben hogy utánajárhassak!

süti beállítások módosítása