BLOG

Szarból várat építeni...

írta: turner ; 2009.12.21. 13:05

Nagyon úgy néz ki, hogy a szocik előre elrendezték a Fidesz sorsát. Olyannyira, hogy személy szerint azt is el tudom képzelni, hogy 2014-ben újra szocialista(-szabad demokrata-MDF?) kormány veszi át a stafétabotot. Mire alapozom ezt? Jövőre kezdjük visszafizetni az IMF-EU-Világbank által nyújtott 25 milliárd dolláros hitelt. Ha további lehívásokra nem kerül sor, ezt 2013-ig ki kell fizetnünk (most már érthető, hogy miért ilyen nagylelkű a szakértő-válságkezelő kormányunk). Hogy mennyibe kerül nekünk ez a hitel?

2010-ben: 170 mrd Ft

2011-ben: 1150 mrd Ft

2012-ben: 900 mrd Ft

2013-ban: "csupán 50 milliárdos hitel megújítására kell sort keríteni."

A helyzet a következő:

1. Az állam éves költségvetése 13 000 mrd Ft.

2. Az állam éves bevétele 12 000 mrd Ft.

3. Ebből következik, hogy az éves hiányunk (IMF hitel nélkül) kb. 1000 mrd Ft.

4. Ami 2011-től minden bizonnyal 2000 mrd Ft.

Természetesen nincs az a kormány, aki elő tud teremteni a semmiből ezer milliárdot,  vagy 2000 milliárdot, így nem marad majd más, mint hitelből fizetni a hitelt. Hogyan lehet így majd az országért bármit tenni? Hogyan lehet a szarból várat építeni? Sehogy.

Nem lepődnék meg, ha a Fidesz is megszorítana. 4 évig. Ez bizony marha jól fog jönni az MSZP-nek, hisz 4 évig szajkózhatja, hogy "a Fidesz elvesz a családoktól, a Fidesz megnyomorítja az embereket" és sajnos sok-sok ember el fogja hinni, hogy ez a jobboldal hibája és nem fog emlékezni arra, hogy miért jutottunk oda, hogy Ukrajna, Szerbia és Románia mellett mi legyünk azok, akik IMF hitelre szorulnak.

Már ma sem emlékeznek sokan, hogy 2002 előtt éllovasai voltunk a régiónak, hogy azóta Medgyessy és Gyurcsány "jóvoltából" kerültünk arra a szintre, mint Ukrajna, Szerbia és Románia. Néhány évvel ezelőtt röhögtünk a románokon. Emlékszünk?

Szarból várat építeni nagy művészet. évente 1000 milliárdot kifizetni a semmiből még nagyobb. Azt tessenek megmondani, hogy hova lett a felvett hitel? A bankoknak jutott... Eredmény? Semmi. Munkahelymegőrzésre? Semmi. Az egyszeri 30 ezer forintos támogatás sem ebből a pénzből, hanem az áramszolgáltatók, néhány állami vezető, plusz egy-két megvezetett állampolgár pénzéből van összedobva. 17,4 milliárd eurót vettünk fel (eddig). A gazdaságunk meg a béka segge alatt. Arra jól jött, hogy tönkrebasszák a Fidesz 4 évi kormányzását...


11 hozzászólás : mszp fidesz válság

A bejegyzés trackback címe:

https://kiforditott.blog.hu/api/trackback/id/tr71612686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéKu 2009.12.21. 14:24:13

És mi történik akkor, ha mondjuk megtagadjuk a visszafizetést, mint tette azt anno Lengyelország?

Vagy azt mondjuk, hogy ilyen feltételek mellett nem fizetjük, és újra tárgyalnánk a szerződést?

Basszus ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy az a mocsadék Gyurcsány még a 200. választmányi ülésen is azzal érvelt, hogy ne szégyenkezzenek azért, mert tovább nyújtózkodtak, mint ameddig a takaró ér, hiszen mindezt a "jó ügyért" tették, és azért se szégyenkezzenek hogy el kellett venni a 13. havikat, hanem azok szégyeljék magukat (Fidesz), akik oda se adták... Na erről ennyit.

Egyébként szar lesz a helyzet, de még mindig akkora a pazarlás az országban, hogy lehet eleget spórolni a hülyeségeken. A 13. havi akármit pedig SENKINEK eszébe ne jusson újra behozni. Egy éveben 12 hónap van!!!!!!!!!!!!!!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.21. 15:48:31

Szerintem nem ennyire tragikus a helyzet. Mármint a fidesz szempontjából, az ország szempontjából tényleg az.
Ügyes kommunikációval meg tudják majd oldani.

Én javaslom nekik, hogy csináljanak cirkuszt, mert kenyér az nem lesz. Pl rendezzenek gladiátorviadalokat a Puskás stadionban cigánybűnözők és politikusbűnözők részvételével.

Egyébként én nem hiszem, hogy az mszp fel fog jönni, nekik végük. 2014re balról az lmp fog beérni, illetve az mdf ha most bejut, jobbról pedig a Jobbik, ha nem qrják el.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.21. 15:49:26

(off: Nem lehetne valamire lecserélni ezt a fekete hátteret. Egyrészt marhára deprimáló, másrészt a szemnek is káros.)

sajtosszenya 2009.12.21. 15:57:32

@BéKa: "És mi történik akkor, ha mondjuk megtagadjuk a visszafizetést, mint tette azt anno Lengyelország?"
az égadta világon senki nem fog nekünk hitelezni v csak iszonyat magas kamatra (te adnál kölcsön olyanak aki egyszerüen azt mondja: bocs, de ezt most nem fogom visszafizetni)

Walter Melone (törölt) 2009.12.21. 16:55:32

Nincs még korán a szerecsenmosdatáshoz?
Ezt a posztot egy évvel hamarabb írtad meg, mint kellene...

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.12.21. 17:06:49

@Legjakabb:
no ez azért nem teljesen ilyen feketefehér.
ugyanis a fidesz ideje alatt is volt adósságfizetés, stb. mindössze annyi pozitívum van a dologban, hogy megvan a *reménye* annak, hogy az új kormány az ország *valós* érdekeit képviseli majd az IMF-fel történő tárgyalásokon.

bár az ember gyarló, és egy 25.000.000.000 USD-s deal esetén a jó lobbistának is lehullik ez az.
talán nem véletlen, hogy a tárgyalások olyan zökkenőmentesen mentek. mert csak bólintani kell, hiszen az nem az én pénzem, felelősségre vonni emiatt meg úgyse fog soha senki.

igenis van tárgyalásra lehetőség, és igenis meg kell ragadni, és amennyire lehet, az ország érdekeit képviselve legalább mérsékelni az IMFfel szembeni kiszolgáltattságunkat. jó tudni, hogy az IMF (mint a bankok úgy általában) a jó adósokat kedveli, akik fizetnek. és nem feltétlenül érdekük hogy bebukjanak egy valag pénzt - és cserébe elvigyék a szent koronát.
partnerek lesznek, ha nem vasvillával rontanak rájuk - még ha történetesen meg is érdemelnék ezt. csak jobbnak kell lenni az újaknak az országot kiárusító gerinctelen szakértőknél.

drkovax 2009.12.21. 17:08:30

1. Jelenleg is ebben a nagyságrendben fordítunk már meglevő hiteleink törlesztésére.
2. Az IMF hitel jelentős része is erre ment.
3. Minden kormány (nem csak a magyar) azt teszi, hogy a régi hiteleket újakra cseréli. Csak van olyan kormány, amelyik ezt 2%-ért, a pénzpiacon teszi és van olyan (mint a Gyurcsány-kormány) amelyik ott nem kap ill. olyan (mint a Bajnai-kormány) amelyik jelentős kamatfelárral. '98 után is az hitelek cseréje volt a legfontosabb eszköze annak, hogy Orbánék meg tudtak szabadulni az IMF kötöttségektől. Nincs nagyobb biztosíték a hitelezőnek egy fizetni szándékozó 2/3-os kormánynál. Ergo a feláras hiteleket jó eséllyel lehet viszonylag gyorsan normál hitelekre cserélni ...

jpmjpm 2009.12.21. 18:31:22

@Walter Melone: Szerecsenmosdatás? De jó fej vagy!

Ok-okozat van. Amit már most látni. Az MSZP azt kommunikálja hónapok óta, hogy rendben van az ország. Rendben, persze a hitelből amit jövőre kell elkezdeni törleszteni. Frankón rendben vagyunk!

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.12.21. 20:54:08

@drkovax: jelenlegi hiányunk 1000 mrd/év. 2011-től 2000 mrd/év. Az adósságunk megduplázódott... Ennyi.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.21. 21:37:25

Mivel lényegesen nem fogunk jobban élni, a cirkusz miatt is és a hosszú távú érdekei miatt is a fidoxnak ki kell takarítania a szocikat a csatlósaikkal együtt.

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.12.21. 23:02:00

@TaTa86.: az a baj, h az egész háttér (tetejétől az aljáig + a menü mögötti fekete csík) egyben van. De majd megpróbálok vmi hátteret nézni, vagy tervezni...

Keresel valamit?

Az alábbi ügyes kis program segítségével kereshetsz a blogon:

Így se? Értesíts egy kommentben, vagy e-mailben hogy utánajárhassak!

süti beállítások módosítása