BLOG

Ahol megállt az idő...

írta: turner ; 2009.08.25. 10:38

Örkény mellett úgy látszik úgy húzott el a rendszerváltás, mint prérin a gyorsvonat, legalábbis ami az utcaneveket illeti. Tulajdonképpen mintha egy komcsi negyed lenne a város szélén. 

Bizony van itt minden Kun utcától Gagarin utcáig. De vegyük csak sorjában kik azok, akik Örkény utcáinak "nevet adnak"...

Zalka Máté

A Vöröshadsereghez 1920 elején csatlakozott. Krasznojarszk felszabadításában is részvett, majd 1920-tól az oroszországi kommunista párt (bolsevik) tagja lett. Irodalmi tevékenységett folytatott Moszkvában. Első elbeszélése 1924-ben orosz nyelven látott napvilágot Moszkvában. Műveinek témái főként az első világháborúval és az orosz polgárháborús eseményekből származnak.

Hámán Kató

Hámán Kató MÁV-alkalmazott, 1918-tól a vasutas szakszervezet vezetője; a KMP tagja, a Tanácsköztársaság alatt a IX. kerületi Munkástanács tagja volt. 1923-tól az illegális Kommunisták Magyarországi Pártja (KMP) egyik szervezője, 1925-től az Magyarországi Szocialista Munkáspárt (MSzMP) vezetőségének tagja, majd a Vörös Segély egyik vezetője. Magyarországon több utcát és teret, valamint középiskolát neveztek el róla az 1950-es években. Ezeket többnyire átnevezték 1990 után.

Kun Béla

Kun Béla 133 napig tartó uralma alatt, a vörösterror idején 590 személyt végeztek ki. Az áldozatok közül 200 tanító és pedagógus volt. Hatására a vidéki lakosság szinte teljes egésze és Budapest polgári rétegeinek nagy része elfordult a Tanácsköztársaságtól. Kun Béla nevéhez kötődik az őshonos krími törökök elleni etnikai tisztogatás kezdete is, amelynek keretében 1920 és 1921 között hatvanezer krími törököt végeztek ki.

Majakovszkij

Úgy ismerték, mint a legnagyobb kommunista költőt, pedig soha nem volt tagja a Kommunista Pártnak. 

Mező Imre

1956. Október 23-ától a párt Katonai Bizottságának tagja, mely az általuk ellenforradalminak nevezett erők lefegyverzésében vállalt volna szerepet. Mező Imrét ez a bizottság kérte fel, hogy október 24-étől lássa el a Budapesti Pártbizottság épületében lévő civilek irányítását. Mező Imre tragikus halálát a kádári propaganda politikai céljai igazolására használta fel. Mitologikus tettet láttatott benne, miközben magának a Köztársaság téri eseménynek a tisztázását nem tette meg.

Münnich Ferenc

Keményvonalas kommunista politikus, 1956 után a rendszer második legfontosabb káderja, a rendszer egyik jelképe, NKVD (KGB) ezredes. A szovjet pártvezetés egyes tagjai, főleg Molotov Münnichet szerették volna a magyar miniszterelnöki tisztségre, mert Kádár egyesek szemében azt a benyomást keltette, hogy túl közel áll Nagy Imre miniszterelnök vonalához, miközben Münnich és Bata István nyíltan kiálltak a szovjet fegyveres beavatkozás szükségessége mellett.

Georgi Mihajlov Dimitrov

A bolgár, valamint a nemzetközi kommunizmus egyik meghatározó alakja.

Azt hiszem Marx-ot, Lenint és Gagarint (legalább ő nem politikus) nem kell bemutatnom. 

Kis utánajárás után némi magyarázatot ad, Örkényben miért állt meg az idő. A polgármester 1990 óta Dr. Kovács István (MSZP) -és még tanácselnök is volt- akit a legutóbbi Önkormányzati Választásokon is elsöprő 71,39 %-al szavaztak meg.

A helyiek meg bizony magasról leszarják, hogy a kommunizmus hőseiről(sic!) nevezik el az utcákat, amíg az útburkolatot megcsinálják. 

Magyarország 20 évvel a rendszerváltás után.

(MH nyomán, forrás: Wiki)


7 hozzászólás : mszp tragikomédia

A bejegyzés trackback címe:

https://kiforditott.blog.hu/api/trackback/id/tr781336735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.08.25. 17:52:08

Na azért kíváncsi lennék, milyen doktor is a vén szoci. Örkény most lehet, hogy elásta magát a szemeben, bár megvan rá az esély, hogy Kovács úr ennyire ért a dolgokhoz, ezért a dominancia, úgyhogy ki nem merem jelenteni.

Turner! Menj légyszíves a blog.hu oldalára, és ajánld a bejegyzéseket a Szuperfeed dobozba, különben sosem leszel kinn a címlapon. Az már milyen, hogy a Bőrnek tízezres olvasótábora van, neked meg nem? Ugyanaz a stílus, minőség.

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.08.25. 18:53:48

@Biztonsági Őr: Egyszerűen nem értem, h 20 évvel a rendszerváltás után hogyan lehetnek ilyen utcanevek Mo-n. Kovács úr sztem egy hithű komcsi :)
Majd ajánlgatom magam :)

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.08.25. 19:13:46

@Biztonsági Őr: Amúgy a blog még egészen fiatal (5 hónapos)...

Horizont 2009.08.26. 16:47:36

Na de senki más nincs pozícióban Kovács úr/elvtárson kívül? Ellenzéki képviselők? Jegyző? Bárki? Az idő vagy rohan, vagy megáll:)))

Horizont 2009.08.26. 16:50:20

@Biztonsági Őr:
Jó kis blog ez. Nem biztos, hogy mindig jót tesz a népszerűség egy blognak....

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.08.26. 17:52:10

@Horizont: Az már igaz, volt egy-két címlapom nekem is és bizony olyankor özönlenek a fikázós/rosszindulatú egyének...
Amúgy kösz a bókot ;)

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.08.26. 18:02:20

@Horizont: Nem is azért, hanem hogy "épüljön a nép" (a nép épülésére váljon), ehhez meg kell ugye a látogató.

Keresel valamit?

Az alábbi ügyes kis program segítségével kereshetsz a blogon:

Így se? Értesíts egy kommentben, vagy e-mailben hogy utánajárhassak!

süti beállítások módosítása