BLOG

Találékony nemzet a magyar...

írta: turner ; 2009.05.26. 07:30

...avagy hogyan kerüljünk meg egy friss jogszabályt és veszélyeztessük gyermekeink testi épségét. Nagyjából ezt a címet adnám eme posztnak. Az egész történet kiindulópontja, egy leendő KRESZ módosítás, melyben kötelezővé tennék a biztonsági övek használatát az iskolabuszokon, valamint a 135 cm magasság alatti gyermekek számára a gyerekülést.

Micsoda balga ötlet, hogyan is képzelik ezt egyesek? Varga Zoltán, mint a Bajnai szakértőkormány önkormányzati minisztere hamar szót emelt a gyermekek védelme ellen:

(Tovább: videó)

"Az iskolabuszokat ne érintse a KRESZ-módosítás"

Bizony, ezt maga az önkormányzati miniszter jelentette ki. Az ok, számomra felháborító: a pénz. Mert a pénz úgy látszik fontosabb egy gyermek egészségénél, ne adj Isten életénél:

"Van olyan kistelepülés, amely több millió forint támogatástól esik el azáltal, hogy a működtető nem tudja vállalni az iskolabusz átalakítását, ezért menetrend szerinti járatként üzemeltetnék azokat (...) Én azt gondolom, hogy józan paraszti ésszel ez a rendelkezés (...) az autóbuszgyártóknak egy felhívás abban a tekintetben, hogyha valaki iskolabuszt akar gyártani, amire az van kiírva, hogy iskolabusz, akkor az ilyen feltételekkel valósulhat meg."

Mi tesz erre a KM és a volántársaságok? Esetleg a minisztérium vissza nem térítendő támogatást nyújt a buszok biztonságosabbá tételére? Nem talált. Jogi kiskaput keres!

Ahogy a címben is írtam találékony nemzet vagyunk, erre is találtunk megoldást. Közösen egyeztetett(!) a Közlekedési Minisztérium és a volán társaságok egyesülete miként lehet megkerülni a friss jogszabályt -abszurd? Az! Nem kellet nagy ész hozzá, egyszerűen a jogszabály egyik kiskapuját kihasználva, ezentúl nem "iskolabuszok" fogják a diákokat szállítani, hanem például "tanulókat szállító buszok". Ha pedig a "tanulókat szállító busz" fogalmát is beleveszik a jogszabályba át lehet nevezni, mondjuk "diákokat szállító buszra", "gyermekeket szállító buszra" és így tovább. A lényeg az elnevezés megváltoztatása.

Kováts László az Autóklub közlekedésbiztonsági szakértője szerint egy busz átalakítása 2 millió forintba kerülne, ha 1000 iskolabusz furikázik az országban az még mindig "csak" két milliárd (a kormány csak számítógépes szoftverekre idén közel 1,5 milliárdot költött). De két milliárdból ha csak egyetlen gyerek életét megmentettük, már megérte.



 

Milyen ország az, ahol egy állami szerv hoz egy jogszabályt, majd egy másik állami szerv azokkal, akiknek ezt be kellene tartani leül egyeztetni, hogy miként lehet a saját jogszabályukat megkerülni..? Egy olyan jogszabályt, ami a gyermekeink életét hivatott védeni. Ez egy ilyen, kifordított ország...


szólj hozzá : pofátlanság

A bejegyzés trackback címe:

https://kiforditott.blog.hu/api/trackback/id/tr721143411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Keresel valamit?

Az alábbi ügyes kis program segítségével kereshetsz a blogon:

Így se? Értesíts egy kommentben, vagy e-mailben hogy utánajárhassak!

süti beállítások módosítása