BLOG

Szilvásy Györgyöt is megilleti az ártatlanság ?véDelme?...

írta: turner ; 2009.05.26. 19:20

...nem, nem elírás, ez a kijelentés Budai Berni leendő ferencvárosi szocialista képviselő-jelölt, jelenleg kormányszóvivő száját hagyta el. Szilvásy Györgyöt ugyanis gyanusítottként idézték be. Hogy mivel gyanúsítják, egyenlnőre nem tudni, de valószínűleg nem fogjuk Szilvásyt látni a Csillagból integetni.

Éppen ezért, én most nem is ezzel foglalkoznék, hanem ezúton szeretném Budai Bernadettet felvilágosítani, az "ártatlanság véleLme" intézményéről, valamint a "vélelem" szó jelentéséről:

(Tovább: videó)

"Az ártatlanság vélelme (bűnösség vélelmének tilalma) alapján senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg (A Magyar Köztársaság Alkotmánya). Az ártatlanság vélelme elsősorban a büntetőeljáráshoz kapcsolódik, de kiterjed más típusú eljárásokra is, például közigazgatási, fegyelmi, szabálysértési ügyekre is." (Forrás: Wikipedia)

Az egész definícióból, illetve elnevezésből számunkra a VÉLELEM szó érdekes -egyáltalán nem összekeverendő a VÉDELEM szóval, bár Börni sikeresen megtette- íme hát pontos jelentése:

"Valóságnak elfogadott előfeltételezés, egyik tényből egy másik tényre következtetés helytállósága, a szabályozás vagy döntés valószínű tényállásra alapítása, amelyet jogszabály vagy akár a szerződő felek is megállapíthatnak. (Törvényi vélelem például az ártatlanság vélelme, apaság vélelme, vélelmezett fogamzási idő, kézbesítési vélelem.) A vélelem bíróság előtt megdönthető oly módon, hogy az ellenkezőjét bebizonyítják; ezek a megdönthető, megcáfolható vélelmek. Nem megdönthető és nem megcáfolható vélelem igen ritka a magyar jogban, szerződésekben előfordul ilyen, a felek által felállított abszolút vélelem." (Forrás) 

2:34-től


Kapcsolódó poszt: Szilvásyt rabosították!


5 hozzászólás : tragikomédia

A bejegyzés trackback címe:

https://kiforditott.blog.hu/api/trackback/id/tr571145386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

luucy 2009.05.27. 10:25:15

Ez a nő egyszerűen buta :D
Már nem az első ilyen nyilvánvaló hülyeség kategóriájába tartozó elszólása volt :)

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.05.27. 22:28:58

@luucy: ...és ebből a hülye libából képviselő lesz :D

Rock me Amadeus 2009.06.01. 10:09:24

ő nem jogász véletlenül?:D

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2009.06.01. 10:35:22

@Rock me Amadeus: Politológus, de az ELTE jogtudományi karán végzett (szerintem ott azért tanítják az "ártatlanság vélelme" intézményét...)

Keresel valamit?

Az alábbi ügyes kis program segítségével kereshetsz a blogon:

Így se? Értesíts egy kommentben, vagy e-mailben hogy utánajárhassak!

süti beállítások módosítása